Протести в Австрия преди откриването на Европейската конференция за газа

  • 25 март 2023 20:36

  • 3167
  • 5
Протести в Австрия преди откриването на Европейската конференция за газа
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Обявените протести срещу откриващата се в понеделник във Виена Европейска конференция за газа, която ще се състои от 27 до 29 март и чиято цел е да се проведат разговори между експерти, концерни и политици, започнаха днес, предаде БТА.  

По данни на полицията още по обяд група от 30-ина души от организацията "Бунт срещу унищожението" (Extinction Rebellion) блокираха един от мостовете на Канала на река Дунав - един от уловените в корито ръкави на реката, който минава през центъра на града - и го оцветиха в зелено. 

„Взета е проба от водата“, отговори говорителка на полицията на запитване на радио Виена дали е бил установен съставът на водата. Според активистите багрилото е уранин. „Това е 100 процента биологично разградимо и безопасно средство, използвано за установяване на водни течения, след няколко часа ефектът изчезва“, е гласяло обяснението. Активистите протестират с тази акция срещу „зеленото изпиране на газовата индустрия“, защото производството на зелен газ е „мръсна лъжа“. По данни на полицията активистите ще бъдат подведени под отговорност за действията си. Както съобщи говорителката на полицията, „законът за водите забранява изливането на вещества във водата“.

Австрийският канцлер начерта перспективите за развитие на страната до 2030 г.

„Тази акция е началото на протестите на международното сдружение „Блокиране на газа“ (Block Gas), запланувани преди и по време на конференцията“, заявяват от „Бунт срещу унищожението“. Въпреки че за днес не бяха обявени протестни демонстрации, полицията е била в очакване на подобни действия. Към демонстрантите са се присъединили и над 150 учени. „Времето изтича. Само след няколко години ще имаме толкова метан, въглероден двуокис и парникови газове в атмосферата, че затоплянето ще надхвърли 1,5 градуса по Целзий“, е общото становище. 

Големи протести се очакват за дните на конференцията, за които, по думите на говорителката на „Блокиране на газа“, във Виена ще пристигнат стотици демонстранти. Освен това известни личности от организацията „Петъци за бъдещето“ (Fridays For Future) от цяла Европа са съобщили, че ще протестират срещу „разрушителната газова индустрия“. Според австрийската осведомителна агенция АПА организацията „Последно поколение“ (Last Generation) няма да организира протести. Полицията допуска,  че освен заявените демонстрации може да се стигне до спонтанни протести.

Филип Епитропов
3167 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.03.26 | 07:38

2
,,Френските гласове се надигат срещу НАТО днес в Париж, но къде са западните медии? Звукът на тишината е оглушителен. „Байдън, ние не искаме твоята война!“ -превод от френски

2023.03.26 | 10:16

5
Превод от руски.

2023.03.26 | 09:21

3
Възраждане 33%
Z Z Z Z Z

2023.03.26 | 10:15

4
Израждане - 100% пенсионери с напреднала деменция.
Емѝ...

2023.03.25 | 21:11

1
❤️Здравейте) Казвам се Емѝ . на 55 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Козяк 16

Добави коментар

Водещи новини