Гърция отбелязва националния си празник

  • 25 март 2023 15:42

  • 1500
  • 2
Гърция отбелязва националния си празник
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

С традиционния военен парад в Атина в Гърция се отбелязва националният празник на страната – годишнината от началото на Гръцката революция през 1821 г., съобщават гръцките медии, информира БТА.

Преди парада президентът Катерина Сакеларопулу поднесе венец пред Паметника на незнайния воин в столицата. За първи път в парада участват германските бойни машини „Мардер“, които Гърция получи в замяна на машините БМП-2 съветско производство, които се съгласи да предаде на Украйна, пише „Катимерини“. Също за първи път обществеността вижда на живо изтребителите F-16 Viper, доставките на които започнаха от САЩ миналата есен. Парад на военни части се провежда и в много други градове на Гърция. Освен това фрегатата „Темистоклис“ и патрулният ракетен катер „Каратанасис“ са акостирали в пристанището Пирея и са отворени за посещения от гражданите.

Атина остава без метро

Поздравителни адреси бяха изпратени до Гърция от много страни по света. Заслужава да се спомене специално писмото, което изпрати турският външен министър Мевлют Чавушоглу на гръцкия си колега Никос Дендиас. В него Чавушоглу поздравява гръцката страна по повод на националния празник и изразява, че добросъседските отношения, които в момента съществуват между Гърция и Турция, ще се укрепят в бъдеще. Турският външен министър заявява решимостта си да работи за развитието на настоящата позитивна динамика в отношенията между двете страни.

Чавушоглу отново изразява благодарност на гръцкото правителство и гръцкия народ за солидарността и помощта, която оказаха на Турция след разрушителните земетресения в началото на февруари.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1500 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.25 | 15:53

1
Мангалски првзник

2023.03.25 | 18:20

2
Мангал си ти,боклук

Добави коментар

Водещи новини