Германски екстремист беше осъден на 10 години затвор

  • 25 март 2023 07:23

  • 579
  • 0
Германски екстремист беше осъден на 10 години затвор
© Getty Images (архив)

Германски екстремист беше осъден днес на 10 години затвор по обвинения в опит за убийство заради това, че в нетрезво състояние умишлено се е опитал да прегази с колата си полицай при пътна проверка, предаде Асошиейтед прес.

Присъдата, произнесена от германски съд в Щутгарт, беше обявена на фона на постоянната загриженост на властите около дейността на поддръжниците на движението "Граждани на Райха", крайнодясна групировка на хора, които отричат легитимността на Конституцията и правителството на Германия. 

Мъжът, 62-годишен германец, чието име съдът не съобщи в съответствие с местните правила за защита на личните данни, беше осъден по обвинения в опит за убийство, нанасяне на телесни повреди, оказване на съпротива и нападение срещу служители на реда, както и за напускане мястото на пътно-транспортно произшествие без разрешение и шофиране в нетрезво състояние. Шофьорската му книжка е отнета, а автомобилът му - конфискуван. Мъжът е осъден да плати на пострадалия полицай обезщетение в размер на 30 000 евро.

Съдът заяви, че през последните години подсъдимият все повече се е радикализирал и през 2021 г. в чат групи и писма е оприличавал полицейските служители на "бойци", твърдейки, че има право "да ликвидира тези бойци без наказание".

Психар рани хора в Германия

Инцидентът, довел до съдебния процес срещу него, е станал, след като обвиняемият е употребил алкохол през февруари 2022 г. на демонстрация срещу ограниченията, свързани с коронавируса, а след това и на парти за рожден ден в Югозападна Германия , посочва съдът. Полицейски патрул се опитал три пъти безуспешно да го спре за шофиране с превишена скорост. По-късно втори полицейски патрул също се опитал да спре мъжа. Полицаят слязъл от патрулната кола и се затичал към автомобила на обвиняемия, за да му даде знак да спре. Обвиняемият обаче връхлетял с колата си върху полицая, причинявайки наранявания по коленете му. След това мъжът продължил да кара автомобила, докато полицаят се намирал върху предния капак на колата му. Полицейският служител получил сериозни наранявания на главата, когато паднал.

Обвиняемият бил спрян от следващия полицейски патрул, след като служителите на реда произвели 25 изстрела по автомобила му. Раненият полицай се лекувал седмици наред в болница и все още не е в състояние да работи поради посттравматично стресово разстройство.

По-рано тази седмица германските власти извършиха обиски, свързани с предполагаем заговор за преврат, включващ хора, свързани с движението "Граждани на Райха". При една от акциите полицай беше прострелян в ръката, припомня БТА.

Владимир Василев
579 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини