Гръцкият премиер: Страната ни може да възвърне инвестиционния си рейтинг през 2023 г., ако гласоподавателите ни повярват

  • 24 март 2023 19:35

  • 443
  • 3
Гръцкият премиер: Страната ни може да възвърне инвестиционния си рейтинг през 2023 г., ако гласоподавателите ни повярват
© Getty (архив)

Гърция подкрепя по принцип предложението на Европейската комисия за реформирана рамка за икономическо управление на Европейския съюз, това каза гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. на днешната пресконференция след срещата на европейските лидери в Брюксел, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.


Отговаряйки на въпроси, Мицотакис отбеляза, че това предложение признава възможността за по-голяма гъвкавост и разумно намаляване на публичния дълг и че повечето страни-членки изглежда възприемат тази позиция. Той също така подчерта, че е „необходим по-бърз напредък" и каза, че Гърция няма да приеме връщане към предишните, строги правила.

Според Мицотакис гръцкото правителство е показало, че страната е способна да създава свои собствени политики, които намаляват дълга и не подкопават фискалната стабилност.

„Сигурен съм, че можем да постигнем целта за възстановяване на инвестиционния рейтинг през 2023 г., при условие че народът ни гласува доверие и се появи силно и стабилно правителство след изборите“, добави Мицотакис.

Парламентарните избори в Гърция ще бъдат през май, обяви премиерът Мицотакис

Той отбеляза, че придобиването на инвестиционен рейтинг ще помогне за намаляване на цената на заемите за Гърция.

По отношение на цените на електроенергията гръцкият премиер каза, че правителството му е готово активно да подкрепя домакинствата и бизнеса и че с падането на цените ще намаляват и нуждите от субсидии. Той също така отбеляза, че Европа трябва да попълни запасите си от природен газ и да реформира пазара на електроенергия, тъй като никой не може да бъде сигурен какво ще се случи през следващата година.

Мицотакис описа Гърция като „главен герой" на европейско ниво, като посочи, че цените са започнали да падат, когато е взето решение за налагане на таван на цените на природния газ. Той призова за повече мрежи за износ на енергия към Централна Европа, включително енергия, която може да бъде прехвърлена към Европа от Африка.

Попитан за срещата му с италианския премиер Джорджа Мелони и за предоговарянето на договора с „Хеленик Трейн“ (Hellenic Train), гръцкият премиер каза, че е поканил Мелони в Атина преди изборите и тя е приела. Той каза, че на срещата може да бъдат обсъдени фискалните правила, миграцията и подкрепата на Италия за рестартирането на гръцките железници, като италианската компания инвестира в по-надеждни и по-безопасни влакове, а гръцката държава инвестира в мрежата.

Относно изборите и възможността за сътрудничество за формиране на коалиционно правителство Мицотакис повтори, че страната „има нужда от силно и стабилно правителство, за да направи големия скок към бъдещето“ и че той ще продължи да се стреми към това. Той също така изключи всяка възможност за приватизация на водата, като отхвърли подобни твърдения като „фалшиви новини".

Мицотакис специално подчерта, че гръцките банки са „абсолютно стабилни и не са застрашени“ от последните сътресения на международните пазари, тъй като необслужваните кредити в техните портфейли са намалели от 40 процента, когато той дойде на власт, до малко под 10 процента в момента.

Валери Зайцев
443 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.03.25 | 00:54

3
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 4800 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
Хаха

2023.03.24 | 21:20

1
Нищо няма да възвърне. Когато имахте пари ни играхте сиртаки и е*ахте българки затова сега ще ходите в Германия да чистите колзети и да мятате кашони.
Хи, хи

2023.03.24 | 23:44

2
Точно това ги чака.

Добави коментар

Водещи новини