Договореното от Сунак споразумение за Северна Ирландия беше официално подписано в Лондон

  • 24 март 2023 17:26

  • 567
  • 0
Договореното от Сунак споразумение за Северна Ирландия беше официално подписано в Лондон
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Представители от Великобритания и Европейския съюз подписаха на официална церемония в Лондон днес споразумението за търговията със Северна Ирландия след Брекзит, договорено от британския премиер Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир,, предаде Прес асосиейшън.

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович председателстваха срещата. Новите разпоредби за Северна Ирландия бяха приети, след като британското правителство успя по-рано тази седмица да си осигури подкрепата на парламента за т. нар. Уиндзорска рамка.

Парламентът подкрепи законодателството, въпреки че бившите премиери Борис Джонсън и Лиз Тръс, както и северноирландската Демократичната юнионистка партия (ДЮП) и твърдолинейни депутати от Консервативната партия, гласуваха срещу договорената от премиера сделка.

Великобритания и ЕС постигнаха ново споразумение за Брекзит и Северна Ирландия

ДЮП, ръководена от Джефри Доналдсън, все още се противопоставя на сделката и няма изгледи да се върне в регионалното правителство на британската провинция, посочва ДПА. Изпълнителната и законодателната власт в Северна Ирландия прекратиха работата си, след като миналата година юнионистката партия обяви бойкот на двете институции в знак на протест срещу начина, по който се прилагаше Северноирландският протокол, договорен от тогавашния премиер Борис Джонсън, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
567 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини