Стотици евакуирани заради горски пожар в Източна Испания

  • 24 март 2023 14:41

  • 329
  • 0
Стотици евакуирани заради горски пожар в Източна Испания
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Избухването на голям горски пожар в провинция Кастельон в Източна Испания наложи евакуирането на стотици хора, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Чимо Пуч – ръководител на област Валенсия, в която се намира провинция Кастельон, заяви пред репортери, че пожарът е избухнал вчера и е обхванал около 1000 хектара земя. Той заяви, че природното бедствие се е разразило твърде рано през пролетта и още от самото начало пламъците са били много буйни.

Службите за спешна помощ в региона съобщиха, че 600 души в осем града са били евакуирани, включително дом за възрастни хора в Монтан. Пуч добави, че последиците от изменението на климата "са неоспорими, затова перспективата за борба с пожарите трябва да се обсъжда ежегодно".

Лозя горяха край Благоевград

Четири хеликоптера и повече от 600 пожарникари и военнослужещи днес в ранните часове са се опитали да поставят ситуацията под контрол, като испанската армия е изпратила допълнителна подкрепа за овладяване на огъня.

Испанската метеорологична агенция съобщи в Туитър, че неблагоприятните метеорологични условия са благоприятствали за бързото разпространение на пожара, като се има предвид, че е едва началото на годината. Когато е избухнал пожарът температурата е била над 25 градуса по Целзий, а относителната влажност на въздуха е спаднала под 30% след необичайно сухата зима в района. Рискът от пожари днес в Кастельон е определен като "екстремен", отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини