Нетаняху бе посрещнат от протестиращи преди срещата с британския премиер в Лондон

  • 24 март 2023 14:01

  • 254
  • 0
Нетаняху бе посрещнат от протестиращи преди срещата с британския премиер в Лондон
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Израелският премиер Бенямин Нетаняху бе посрещнат днес от освиркването на стотици протестиращи пред "Даунинг стрийт 10", които са против съдебната му реформа, предаде Ройтерс.

Нетаняху се здрависа с британския премиер Риши Сунак на входа на "Даунинг стрийт" и ще се срещне също с британската министърка на вътрешните работи Сюела Бревърман. 

Призивите на протестиращите бяха, че Нетаняху трябва да е в затвора и че той не може да говори от името на Израел, а наоколо имаше полиция и метални барикади.

Протестите бяха организирани от британските евреи и израелци под надслова "Защита на демокрацията", които са срещу съдебните реформи, които Нетаняху възнамерява да въведе. Мнозина развяваха израелски знамена и удряха барабани.

Хиляди израелци блокираха улици при нов протест срещу съдебната реформа

На фона на хилядите протестиращи в Израел вчера Нетаняху, който е подсъдим за корупция, демонстративно обеща да продължи с реформата часове след като коалицията му прие закон, който усложнява отстраняването му от длъжност.

Плановете за реформа ще дадат на най-дясната коалиция в историята на Израел по-голям контрол върху назначенията в съдебната система, ще отслабят Върховния съд, като ограничат съдебния контрол върху законодателството, и ще позволят на парламента да отменя съдебни решения с обикновено мнозинство.

Групи за защита на правата на човека и палестинци твърдят, че демократичните идеали на Израел отдавна са накърнени от 55-годишната окупация на земите, които палестинците искат за независима държава, и от отношението към палестинските граждани на Израел, които са подложени на дискриминация в много сфери, отбелязва БТА.

 

Константин Тодоров
254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини