Гръцкият енергиен министър обяви новите субсидии за тока за април

  • 24 март 2023 13:53

  • 163
  • 0
Гръцкият енергиен министър обяви новите субсидии за тока за април
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Гръцкият министър на енергетиката Костас Скрекас обяви размера на държавните субсидии за електроенергия, които ще бъдат включени във фактурите на потребители за април, съобщи местната телевизия „Скай“, цитирана от БТА.

На фона на по-ниските цени на пазара на едро субсидиите за електроенергия в битовите тарифи за месечно потребление до 500 киловатчаса ще бъдат 15 евро на мегаватчас. Същият размер на субсидията ще бъде и за тези с потребление над 500 киловатчаса, при условие че намалят среднодневното си потребление на енергия с 15 процента в сравнение с миналогодишното потребление.

Субсидия в размер на 54 евро за мегаватчаса ще бъде отпусната за домакинствата, включени в социалната тарифа, а за земеделците тя възлиза на 15 евро на мегаватчаса.

Стойността на държавното субсидиране е в размер на 24,4 млн. евро.

Цените на електроенергия бележат значително понижаване поради спада на международните цени на газа. Много от доставчиците обявиха цени за април, близки до нивата отпреди енергийната криза, съобщи Скрекас.

Министърът подчерта, че единственото решение за трайно намаляване на цените на енергията е зеленият преход и съобщи за две нови субсидирани програми- „Спестявам 2023“ за енергийно оборудване на жилищата и „Спестявам-Възстановявам“ за млади хора, свързано с жилищната политика на правителството.

Миналата седмица бяха обявени програмите за замяна на електрически със слънчеви бойлери (100 млн. евро) и за фотоволтаични панели на покрива (200 млн. евро).

Финансирането се отнася до всички жилища, независимо дали са основни или не, и не е обвързано с подоходен критерий.

Гърция удвоява субсидиите за електричество през януари

Последвайте канала на

Валери Зайцев
163 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини