Парламентът на Дания гласува за присъединяване към Европейската агенция по отбрана

  • 23 март 2023 20:03

  • 427
  • 0
Парламентът на Дания гласува за присъединяване към Европейската агенция по отбрана
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Парламентът на Дания гласува днес в подкрепа на присъединяването на страната към Европейската агенция по отбрана и Постоянното структурирано сътрудничество, предадоха ДПА и ТАСС.

Решението беше взето, след като 30 години Дания отказваше да участва в отбранителното сътрудничество в Европейския съюз.

Европейската агенция по отбрана е основана през 2004 г. със седалище в Брюксел и обхваща всички страни в ЕС освен Дания. Агенцията е координационният орган за общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Постоянното структурирано сътрудничество е рамка, която улеснява организирането на съвместни военни проекти в ЕС.

Датски военни кораби бяха забелязани на мястото на саботажа на "Северен поток 2"

"Едно от първите неща, в които може да се включи Дания, ще бъде проектът за доброволно сътрудничество в агенцията по отбрана за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна", каза Тролс Лунд Поулсен, който временно изпълнява длъжността министър на отбраната на Дания.

С референдум миналата година Дания премахна своето специално правило, което я изключваше от сътрудничество в отбраната в ЕС. Това стана след нахлуването на Русия в Украйна.

Заради това правило Дания, която е членка на НАТО, досега не участваше във военни мисии на ЕС или в съвместно разработване на оръжия. Изключването от отбранителното сътрудничество беше условие за присъединяването на страната към ЕС през 1993 г., отбелязва БТА

Константин Тодоров
427 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини