Няма причина за забрана на "ТикТок" в Германия

  • 23 март 2023 14:43

  • 273
  • 0
Няма причина за забрана на "ТикТок" в Германия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германският вътрешен министър Нанси Фезер заяви, че не вижда основания за забрана на китайската социална мрежа "ТикТок" (TikTok) в Германия, въпреки че технологичната компания е подложена на нарастващ политически натиск от САЩ, съобщи ДПА.

В момента в САЩ се дискутира въпроса за евентуалната забрана на особено популярно сред младите хора приложение.

Германският силов министър, който е на посещение в САЩ, каза, че властите трябва да са наясно, че от "ТикТок" могат да бъдат извлечени потребителски данни, както и че е необходим надзор на дейностите на компанията.

Полагат се големи грижи за ранно идентифициране на държавно влияние от страна на Китай върху социалната мрежа, обясни още Фезер.

Франция глоби "Тик Ток" с 5 милиона евро за пропуски при боравенето с интернет "бисквитки"

"ТикТок" има повече от милиард потребители по целия свят и е широко използван както в САЩ, така и в Европа. От двете страни на Атлантическия океан обаче нарастват опасенията, че китайските власти и тайните служби могат да използват социалната медия за събиране на информация от потребители или за разпространение на влияние.

"ТикТок" отхвърли подобни обвинения като неоснователни.

Според германския министър са необходими общи действия, за да се избегне икономическата зависимост на Германия от китайски доставчици или пазари, и да се избегне държавната намеса от страна на Китай.

"Току-що излязохме от силна руска зависимост, свързана с енергийните доставки. Не искаме да създаваме нови зависимости", добави министър Фезер.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини