Нови протести във Франция, гневът срещу Макрон расте

  • 23 март 2023 12:01

  • 785
  • 5
Нови протести във Франция, гневът срещу Макрон расте
© Getty Images

Френските синдикати провеждат днес първите масови демонстрации, след като френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на разпали обществения гняв, прокарвайки пенсионната реформа без гласуване в парламента, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Стачките нарушават пътуванията, очакват се блокади на пристанища, рафинерии и сметища.

През последните месеци насилието нарасна при разпръсването на протестите срещу пенсионната реформа и управлението на Макрон.

Френският президент засега упорито устоява на нарастващото недоволство по улиците на страната, като вчера заяви, че реформата за вдигане на пенсионната възраст от 62 на 64 години, трябва да бъде въведена до края на годината.

Критиците атакуваха Макрон за коментарите, описвайки го като "самодоволен", неосъзнаващ случващото се и с обидно поведение.

Вчерашните коментари на Макрон са първите, откакто правителството принудително прокара пенсионната реформа миналата седмица заради липсата на достатъчна подкрепа. Впоследствие кабинетът оцеля след два вота на недоверие в Националното събрание на Франция (долната камара на парламента) в понеделник.

Макрон към французите: Мислите, че ми харесва пенсионната реформа? Не!

Законопроектът трябва да бъде разгледан от Френския конституционен съвет, преди да прерасне в закон.

Във втория си и последен мандат 45-годишният Макрон постоянно заявява, че пенсионната реформа се нуждае от промяна, за да може да се осигури финансирането й. Противниците на реформата предлагат други решения, включително по-високи данъци за богатите и компаниите, които според Макрон ще засегнат икономиката.

Френските синдикати са обявили, че днешните стачки и протести ще съберат огромни тълпи хора, които ще протестират срещу "пренебрежението" и "лъжите" на Макрон, предаде Ройтерс. Шефът на най-големия френски профсъюз Се Еф Де Те (CFDT) Лоран Берже заяви пред телевизия Бе Еф Ем, че правителството трябва да изтегли пенсионната реформа.

Рано тази сутрин терминалът за втечнен природен газ в Дюнкерк е бил блокиран, след като работниците са гласували да подновят стачката срещу пенсионната реформа, съобщи синдикален източник. То ще бъде блокирано до утре сутринта, като на обяд ще се проведе общо събрание, на което ще се реши дали стачката ще бъде подновена отново, според източника.

Последната вълна протести е най-сериозното предизвикателство за управлението на Макрон след бунта на "Жълтите жилетки" преди четири години. Според социологическите проучвания по-голямата част от французите се противопоставят на пенсионната реформа, както и на решението за приемането й без гласуване.

Министърът на труда Оливие Дюсо заяви, че правителството не отрича създалото се напрежение, но иска да продължи с реформата.

Виолета Симеонова
785 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.03.23 | 13:56

5
ашколсун на французите,не като ние българите да ни шамаросват от ляво и дясно и примиряваме

2023.03.23 | 12:25

3
ДОЛУ шибания педераст бабофил !

2023.03.23 | 12:31

4
Viva✌✌✌✌

2023.03.23 | 12:20

2
ne gi razbiram tezi protesti sahtite oligofreni izbirat pe dalat makron a posle stackuvat su nego palna shizofrenia
Емѝ...

2023.03.23 | 12:06

1
❤️Здравейте) Казвам се Емѝ . на 55 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Козяк 16

Добави коментар

Водещи новини