Японският премиер обеща помощ за подкрепящата Украйна Полша

  • 22 март 2023 14:20

  • 378
  • 1
Японският премиер обеща помощ за подкрепящата Украйна Полша
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Японският премиер Фумио Кишида днес обеща да предостави на Полша подкрепа за развитие, за да помогне на европейската страна да подпомогне съседна Украйна, която се защитава от руската инвазия, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13303

Полският премиер Матеуш Моравецки прие японския си колега във Варшава, ден след като Кишида направи изненадващо посещение в Киев и се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. 

"Имайки предвид нарастващата тежест върху Полша поради продължителното нахлуване в Украйна", Кишида заяви, че Япония ще предложи на Полша помощ в подкрепа на нейната роля и се стреми към "енергично подготвяне" на проекти.

Япония обикновено предоставя такъв тип обещана помощ на развиващите се страни, каквато Полша вече не е, но японското правителство прави специално изключение, каза той. 

Кишида заяви, че е от решаващо значение за страни със сходно мислене, каквито са Япония и Полша, да останат единни в подкрепата си за Украйна и в продължаването на санкциите срещу Русия.

На съвместната пресконференция с Кишида Моравецки заяви, че в момент, когато се очертава "нов геополитически ред", и двете страни разбират "заплахата за световния мир, идваща от руския империализъм". 

Японският премиер пристигна в Полша след визитата си в Украйна

Полша оказва военна, хуманитарна и политическа подкрепа на Украйна по време на войната, започнала преди 13 месеца. 

Кишида, който се готви да председателства срещата на върха на Групата на седемте през май, заяви, че Япония ще подчертае необходимостта от продължаване на сътрудничеството с Полша и от международна подкрепа за Украйна.

След разговорите с Моравецки, които надхвърлиха планираните 30 минути, Кишида заяви също, че Япония се интересува от изграждането на по-тесни връзки с регионалните съюзи в Централна и Източна Европа, такива като деветте членки на източния фланг на НАТО, Вишеградската група на Полша, Чехия, Словакия и Унгария, и страните от икономическата инициатива "Три морета".

По-късно Кишида се срещна и с полския президент Анджей Дуда, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
378 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хохохохохохо :))))))))))

2023.03.23 | 03:46

1
КАКВО ОЩЕ трябва да им се даде на тия нефелници/некадърници/нескопосници/неспособници та ПОНЕ окончателно да отблъснат руснаците – КАКВО ОЩЕ.......??????? Толкова са трагикомични нашарените с портрети/цитати на Хи*тл*ер и св*асти*ки, че трябва поне едно 100 години да се преподава за тази трагикомедия... Числено предимство 10 към 1 - буквално МИЛИОНИ въоръжени до зъби, апропо с по-добро/модерно оръжие от руснаците ; Безкраен поток от влакови композиции с продоволствия - каквото пожелаят им се дава ; НАПЕЧАТОХА им милиарди, които са повече от ЦЕЛИЯ военен бюджет на Русия, апропо, тия напечатани хартии помпат и световната инфлация - фиата може да го печата 4 - тия Райх колкото си иска, но крави/прасета/кокошки и посеви с пшеница/царевица/ориз - НЕ МОЖЕ... На фона на всичко това, специалната военна операция (такива бяха и Пустинна Буря и Шок и Ужас...) се води НА ТЕХЕН ТЕРЕН - апропо се ГОТВЯТ 8 ГОДИНИ трагикомиците за битка... Абе... Трагикомедия с една дума... Да сте МИЛИОНИ, а да те бият ШЕПА затворници и старци-фермери от Донецк... И да те бият с техника на 60 ГОДИНИ... Грандиозен срам за украинците и американците е това - грандиозен...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини