Германия засега избегна рецесията, но опасности все още има, посочват експерти

  • 22 март 2023 13:55

  • 188
  • 1
Германия засега избегна рецесията, но опасности все още има, посочват експерти
©
Слушай новината Слушай новината

Германската икономика е избегнала рецесията, а перспективите пред нея са се подобрили заради по-стабилното енергийно снабдяване, заяви Германският съвет на икономическите експерти, цитиран от ДПА.

Като цяло обаче ситуацията остава напрегната, предупреди официалния консултативен академичен орган, който съветва германското правителство по въпросите на икономическата политика.

Предвижда се икономиката на страната да нарасне с 0,2 на сто през настоящата година, докато по-рано се очакваше да се свие с толкова. През 2024 г. брутният вътрешен продукт на Германия ще нарасне с 1,3 на сто, според експертите, предаде БТА.

Икономическите перспективи пред ЕС се подобряват

"Загубата на покупателна способност заради инфлацията, влошаващите се условия на финансиране и бавното възстановяване на външното търсене предотвратяват по-силен подем през тази и следващата година", обясни Моника Шницер, председател на Съвета.

Значимо намаляване на потребителските цени не се предвижда до 2024 г., тъй като нарастващите заплати и високите цени на производител засега ще задържат инфлацията висока, каза членът на консултативния орган Мартин Вердинг. "Инфлацията все повече обхваща цялата икономика", добави той.

През настоящата година икономистите очакват средното годишно ниво на инфлацията в Германия да бъде 6,6 на сто, а догодина да спадне до 3 на сто.

Последвайте канала на

Калина Христова
188 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
11

2023.03.22 | 14:13

1
11 пакет санкции да въведат да ги ева у окупираните марионетки

Добави коментар

Водещи новини