Инфлацията във Великобритания неочаквано се увеличи до 10,4 на сто през февруари

  • 22 март 2023 10:36

  • 232
  • 0
Инфлацията във Великобритания неочаквано се увеличи до 10,4 на сто през февруари
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Годишната инфлация във Великобритания се е увеличила до 10,4 на сто през февруари, спрямо 10,1 на сто през януари, показват най-новите официални данни на Националната статистическа служба (ONS). Икономисти, анкетирани по-рано от консултантската компания "Рефинитив" (Refinitiv), очакваха британските потребителски цени на нараснат с 9,9 на сто през февруари, съобщи Си Ен Би Си, цитирани от БТА.

За същия период базисната инфлация, която не взема предвид цените на енергията, храните, алкохола и тютюна, нарасна от 5,8 на сто до 6,6 на сто. През февруари цените на храните и алкохола са отчели най-резкият си скок от 1977 г. насам.

През февруари инфлацията в страната е достигнала 1 на сто спрямо януари, когато, отново на месечна основа, се повиши с 0,7 на сто.

Основен мотор на инфлацията на годишна база са се явявали жилищните и битовите услуги, "Евростат": Годишната инфлация в ЕС се е забавила до 9,9% и 8,5% в еврозоната-вече увеличаването на сметките за ток и газ, обясниха експертите на британската статистика.

 

Ръстът на месечната инфлация е бил подхранен от поскъпване на цените на ресторанти и кафенета, храна и облекло, макар и частично компенсиран от намаление при цените на развлекателни и културни продукти и услуги, както и при горивата.

Калина Христова
232 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини