ЕК одобри нови проекти за експертна помощ за реформите в България

  • 21 март 2023 19:11

  • 506
  • 2
ЕК одобри нови проекти за експертна помощ за реформите в България
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия одобри нова партида от 151 проекта в рамките на Инструмента за техническа подкрепа (ИТП) с цел подпомагане на държавите членки при подготовката, проектирането и изпълнението на максимум 326 новаторски реформи през 2023 г., съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. 

Много проекти на реформи са свързани с предизвикателствата на плановете за възстановяване и устойчивост и плана REPowerEU. Поставя се силен акцент върху подобряването на оперативния капацитет и ефективността на публичните администрации на държавите членки. Освен това експертна помощ ще се предоставя при разработването и изпълнението на реформи за постигане на екологичния и цифровия преходи. 32% от проектите в рамките на ИТП за 2023 г. са съсредоточени върху изпълнението на целите на Зеления пакт, а 40 % — върху цифровия преход и иновациите. 

ЕК представя мярка за подпомагане за български, полски и румънски фермери на стойност 56,3 милиона евро

За да се увеличи солидарността с Украйна и да се повиши ефективността при използването на нашия инструментариум, ИТП ще подкрепя държавите членки при прилагането на санкциите срещу Русия. Например, за да се подобри замразяването на активи, подкрепата ще бъде насочена към установяването на действителната собственост или контрол върху дадено търговско дружество. Подкрепата по линия на ИТП ще спомогне и за наблюдение на сделките с криптовалути, за да се предотврати заобикаляне на санкциите, както и за картографирането на компетенциите на националните органи, които прилагат санкциите.

Една трета от реформите са свързани с водещи проекти в областта на енергетиката, публичната администрация, публичните финанси, интеграцията на мигрантите и здравеопазването. Например водещата инициатива за интегрирани грижи е насочена към държавите членки, които желаят да разработят и приложат реформи за подобряване на оперативната съвместимост и цифровизацията на системите на здравеопазване.

506 2

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.22 | 06:26

2
ЕК е една мафиотска организация

2023.03.21 | 20:50

1
чудесна новина! ако се разпадне и еврогейският съюз, ще бъде още по - прекрасно!

Добави коментар

Водещи новини