Митинг срещу законопроект за приватизация на водния сектор в Гърция

  • 21 март 2023 14:35

  • 277
  • 0
Митинг срещу законопроект за приватизация на водния сектор в Гърция
©
Слушай новината Слушай новината

Синдикати и работнически съюзи в сферата на водоснабдяването и канализацията в Гърция проведоха митинг вчера на площад Синтагма в Атина с искане за отмяна на законопроект на гръцкото министерство на околната среда и енергетиката за приватизация на водния сектор, предаде АНА-МПА, цитирани от БТА. В отговор министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас заяви вчера и повтори и днес, че притесненията за приватизация на водата са неоснователни. 

В митинга се включиха представители на Атинската компания за водоснабдяване и канализация ЕВДАП (EYDAP) – най-голямото гръцко предприятие в сектора, гръцката Асоциация на общинските предприятия за водоснабдяване и канализация ЕДЕВА (E.D.E.Y.A.), Гръцката федерация на служителите в местното управление ПОЕ-ОТА, която е член на Федерацията на държавните служители (АДЕДИ), представители на Гръцката комунистическа партия (ККЕ) и др. 

С приватизацията на водата правителството „безсрамно подкрепя интересите на бизнес групировки за сметка на нуждата на хората от евтина и качествена вода“, заяви в реч на митинг Манолис Харацис, организационен секретар на Федерацията на служителите на Атинската компания за водоснабдяване и канализация ЕВДАП. „Водата е социално благо, а не стока“, отбеляза той. 

Увеличение на минималната работна заплата в Гърция от 1 април

Въпросният законопроект засяга преименуването на гръцкия Енергиен регулаторен орган в Регулаторен орган за отпадъците, енергията и водите, както и разширяването на обхвата му с отговорности към водните услуги и управлението на градските отпадъци. Целта му е справянето с проблемите в сектора на водоснабдяването, каза министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас пред парламента вчера в отговор на представителката на гръцкото социалистическо движение ПАСОК Евангелия Лякули. Тя попита дали и доколко правомощията, които ще бъдат предоставени на конкретния регулаторен орган, са в съответствие с практиката на върховния административен съд в Гърция. 

Както вчера, така и днес Скрекас заяви: „Нямаме намерение да приватизираме водата“. Той поясни, че „единствените, които могат да осигурят питейна вода и вода за напояване в страната, са публичните общински организации и Организацията за поземлени подобрения (ОЕВ)“ и увери, че докато неговата партия (Нова демокрация) е в управлението „водата е и ще остане обществено благо“.

Калина Христова
277 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини