Над 140 ареста в Париж по време на протести срещу пенсионната реформа

  • 21 март 2023 12:03

  • 218
  • 1
Над 140 ареста в Париж по време на протести срещу пенсионната реформа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Полицията в Париж съобщи, че е арестувала 142 души през нощта по време на протести, които последваха финализирането на пенсионната реформа на правителството, съобщи ДПА.

11 полицаи са били ранени, по данни на телевизионния канал Бе Еф Ем, който се позовава на полицейски източници. Протести избухнаха и в други градове, включително Сент Етиен, Страсбург, Амиен, Кан и Тулуза, съобщават медиите. 

Президентът Еманюел Макрон планира да се срещне днес с министър-председателя Елизабет Борн и с лидерите на различни политически групи, за да се справи с последиците от политическите събития от предишния ден.

Вчера френското правителство оцеля след два вота на недоверие, които бяха предизвикани от решението му да прокара силно обсъжданото законодателство без гласуване в долната камара на парламента, пише БТА.

Макрон ще направи обръщение към нацията

Около 2000 полицаи бяха разположени само в Париж за справяне с безредиците, съобщи Бе Еф Ем.

Някои демонстранти подпалиха кофи за боклук и носеха плакати, призоваващи Макрон да подаде оставка или заплашващи с въоръжена борба срещу правителството.

Политици и от десницата, и от левицата призоваха премиерката Елизабет Борн да подаде оставка.

Реформата за постепенно повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години беше де факто одобрена вчера след отхвърлянето на два вота на недоверие, внесени от опозицията.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
218 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емй...

2023.03.21 | 12:28

1
Смелите франсета браво аз съм педрил и крава

Добави коментар

Водещи новини