Столтенберг: Ако Финландия влезе в НАТО, границата с Русия се удвоява

  • 20 март 2023 16:22

  • 693
  • 1
Столтенберг: Ако Финландия влезе в НАТО, границата с Русия се удвоява
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

С очакваното скорошно присъединяване на Финландия към НАТО дължината на границата между пакта и Русия се удвоява. Това отбеляза днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при среща с финландските министри на отбраната и на външните работи в централата на алианса в Брюксел.

С войната в Украйна руският президент Владимир Путин целеше по-малко НАТО в Европа, а постигна обратното, добави той. Швеция и Финландия вече участват в срещите на НАТО, немислимо е срещу някоя от двете страни да има нападение, без пактът да се намеси, заяви Столтенберг.

Той посочи, че най-важното е Швеция и Финландия, които миналата година поискаха едновременно да се присъединят към алианса, да станат част от пакта възможно най-скоро. Присъединяването на Швеция в близко бъдеще остава водеща задача, добави Столтенберг.

Генералният секретар приветства решенията на Турция и Унгария да ратифицират присъединяването на Финландия към НАТО. Той изрази надежда това да се случи възможно най-скоро, предаде БТА

НАТО приветства решението на Турция за ратификация на молбата на Финландия за присъединяване към Алианса

Финландският външен министър Пека Хаависто изрази очакване неговата страна и Швеция, която има все още открити въпроси с Турция, да бъдат приети в НАТО преди срещата на пакта във Вилнюс през юли.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
693 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
нато

2023.03.20 | 16:35

1
нато е антисъветски/антируски военен блок. целта им е русия. крайната цел е да я разколачат.

Добави коментар

Водещи новини