ЕС набира средства за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

  • 20 март 2023 12:12

  • 200
  • 0
ЕС набира средства за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Mеждународна донорска конференция в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия ще се проведе днес в Брюксел, съобщи ДПА.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 693

В началото на февруари турско-сирийският граничен регион беше засегнат от две силни земетресения, при които загинаха над 50 000 души, а милиони останаха без дом.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът на Швеция Улф Кристершон ще бъдат домакини на конференцията, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган се очаква да се включи по видеовръзка.

Частни и публични дарители от всички страни са поканени да "почетат паметта на загиналите, героизма на първите спасители и най-вече да изградят заедно по-добро бъдеще за оцелелите", заяви Фон дер Лайен при обявяването на конференцията.

Земетресение предизвика паника в Турция

Земетресенията са "бедствие с исторически мащаби", заяви Кристершон, чиято страна в момента е начело на Съвета на Европейския съюз - органът, представляващ държавите членки на ЕС.

В тази си роля Швеция трябва да направи всичко възможно заедно с международните партньори да помогне на засегнатите, каза той.

Досега ЕС е отпуснал около 20 млн. евро за пострадалите в Турция и Сирия за покриване на неотложни нужди, включително палатки, медицинско оборудване, хигиенни продукти, храна и топли дрехи, припомня ДПА.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
200 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини