Почина хърватската писателка Дубравка Угрешич

  • 17 март 2023 21:35

  • 835
  • 1
Почина хърватската писателка Дубравка Угрешич
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Хърватската писателка Дубравка Угрешич почина днес на 74-годишна възраст в Амстердам, съобщи хърватският информационен сайт Индекс, цитиран от БТА.

Дубравка Угрешич е родена в Кутина, Хърватия, през 1949 г. Нейният баща е хърватин, а майка ѝ - българка.

Тя завършва Загребския университет, специализира в Московския държавен университет.

До войната в Хърватия в началото на 90-те години Дубравка Угрешич работи в Института по теория на литературата в Загреб, а нейните основни научни интереси са свързани с руската литература на ХХ век, на която същевременно е и преводач.
 
През 99-те години тя напуска Хърватия. Няколко години прекарва в Германия и САЩ, а от 2001 г. живее и работи в Амстердам.

Най-известните нейни книги са "Щефица Цвек в челюстите на живота", по който е сниман филм, и "Форсиране на романа на реката", за който през 1088 г. получава наградата на списание НИН.

През 90-те години пише есета, в които се занимава с въпроси на идентичност и националност в социалната, историческа, политическа и културна рамка, създадена от разпадането на Югославия и падането на Берлинската стена. С тях Угрешич се утвърди като една от най-видните хърватски писателки и есеисти. Нейното творчество се отличава с рядка комбинация от ирония, полемика и състрадание, се казва в съобщение за медиите от Загребския мултимедиен институт.

Тя е автор и на книгите "Поза за проза", "Животът е приказка", "Американски фантаст", "Култура на лъжата", "Музей на безусловното предаване", "Четенето забранено", "Министерство на болката", "Баба Яга снесе яйце", "Лисицата", преведени на над 20 езика.

Автор е и на няколко филмови сценария  - "В челюстите на живота", "Това не е моят живот, това е само временно", "За щастие са нужни трима", "Как да оцелееш до първи".

След като напуска Хърватия, тя преподава в няколко американски и европейски университета, включително Харвард, Колумбийския и Свободния университет в Берлин. Носител е на важни литературни награди, сред които наградата на списание НИН и международната награда за литература Neustadt.

Почина световноизвестен Нобелов лауреат

Валери Зайцев
835 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мери

2023.03.18 | 06:09

1
Не я знаем. Статия без значение. Пълнеж.

Добави коментар

Водещи новини