НАТО приветства решението на Турция за ратификация на молбата на Финландия за присъединяване към Алианса

  • 17 март 2023 17:35

  • 696
  • 4
НАТО приветства решението на Турция за ратификация на молбата на Финландия за присъединяване към Алианса
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Приветствам днешното решение на Турция да продължи процеса по ратификация на присъединяването на Финландия към НАТО, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Това ще засили сигурността на Финландия, на Швеция и на НАТО. Надявам се, че Турция ще гласува ратификацията възможно най-скоро, се допълва в изявлението на генералния секретар.

Като отбелязва, че миналия юни всички съюзници взеха решение да поканят Финландия и Швеция в алианса, Столтенберг посочва, че това е най-бързият процес по ратификация в съвременната история на НАТО.

Той припомня, че при неговата неотдавнашна среща в Турция с президента на страната Реджеп Ердоган е била постигната договореност за общо заседание с Финландия и Швеция в централата на алианса.

По неговите думи на това общо заседание миналата седмица всички са отчели, че е постигнат значителен напредък в изпълнението на договореностите между Анкара, Стокхолм и Хелзинки, и че бързите ратификации са в общ интерес.

Ердоган: Ще утвърдим молбата на Финландия за членство в НАТО

Най-важното е и Финландия, и Швеция, бързо да станат пълноправни страни от НАТО, а не дали ще се присъединят по едно и също време. Решението от миналата година да бъдат поканени и Финландия, и Швеция, фундаментално укрепи отношенията им с НАТО. В резултат на това тяхната сигурност е значително повишена, заявява Столтенберг.

Той отбелязва, че двете очакващи приемане страни участват в заседанията и ученията на пакта.

Столтенберг допълва, че двете страни са получили двустранни гаранции за сигурността от много държави от НАТО, включително САЩ, Великобритания, Германия и Франция. Немислимо е НАТО да не реагира, ако Финландия или Швеция бъдат нападнати, тяхната сигурност е важна за пакта, добавя Столтенберг.

Виолета Симеонова
696 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.18 | 10:29

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
русия е кенеф

2023.03.17 | 20:53

2
Килия, путьо и флакон с цианид.
Путин е любител на

2023.03.17 | 21:23

3
Новичок. Той му е достатъчен.
...

2023.03.17 | 17:43

1
Хахахха нема да стане

Добави коментар

Водещи новини