42 души са задържани в Германия за взривяване на банкомати

  • 17 март 2023 17:15

  • 555
  • 0
42 души са задържани в Германия за взривяване на банкомати
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Германската полиция е задържала 42 души по време на акция срещу банди, заподозрени във взривяване на банкомати, съобщава БТА, като се позова на германските власти.

Случаите, при които крадци, обикновено нощем, взривяват банкомати и след това бягат с парите от тях, са все по-често срещани в Германия през последните години. През последната година те са били рекордните 496, което е увеличение с 27 процента спрямо 2021 г., съобщи министерството на вътрешните работи на страната.

Взривиха банкомати в търговски център в Германия

През последните три години полицията в седем от общо 16 провинции в Германия е извършила проверки на повече от 5300 превозни средства и осем хиляди души, заяви в изявление министерството. Четиридесет и двама души са били задържани, но не е ясно в какво точно са обвинени те. Целта е да се засили натискът върху извършителите на местно и международно ниво.

"Всеки, който взриви банкомат, рискува живота на хора, които нямат нищо общо със случая" заяви вътрешната министърка Нанси Фезер. 

Тя допълни, че в бъдеще случаите могат да бъдат предотвратени само чрез ефективни и широкообхватни превантивни мерки, като например засилено видеонаблюдение, системи, които боядисват откраднатите банкноти, и намаляване на наличността на парите в брой в отделните обекти.

На много места банкоматите в банковите фоайета вече се затварят за клиенти през нощта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
555 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини