Увеличение на минималната работна заплата в Гърция от 1 април

  • 17 март 2023 14:30

  • 1282
  • 0
Увеличение на минималната работна заплата в Гърция от 1 април
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви новото увеличение на минималната работна заплата, която от 1 април ще стане 780 евро, предаде агенция АНА-МПА.

Мицотакис изтъкна на днешното правителствено заседание, че знае как „новото увеличение очевидно не решава проблема (с инфлацията). Но със сигурност предлага много важно облекчение и преди всичко показва желанието ни да повишим заплатите както в държания, така и в частния сектор“. Това е третото увеличение на минималната заплата, направено от сегашното правителство.

Министърът на труда Костис Хадзидакис съобщи, че паралелно с това се увеличават и деветнадесет обезщетения като тези за безработица и майчинство. Обезщетението за безработица ще достигне  479 евро в сравнение с 399 евро, прието през 2019 г. Той подчерта, че третото увеличение отчита ръст на заплатите с 20 процента за последните две години. Хадзидакис заяви, че става дума за увеличение „наложено от нарасналите нужди на работниците, но и основано от растежа на икономиката“, пише в. „Катимерини“.

През април  минималната заплата ще се вдигне с 9,4 процента от 650 евро на 780 евро, това са почти три допълнителни заплати към доходите на близо 600 000 работници, заяви премиерът.

Гърция дава по 300 евро на пенсионери

Той допълни, че договорената сума е на горната граница на възможностите на държавата, но е в рамките на възможностите на предприятията, които са били подкрепени от гръцкото правителство по време на пандемията.

Мицотакис заяви, че националната икономика продължава да се развива динамично, а безработицата и данъците продължават да намаляват, като подчерта, че „сега е моментът да се подкрепят работещите с щедро увеличение на основната заплата, защото дивидентът от растежа трябва да бъде справедливо разпределен между всички“.

Последвайте канала на

Калина Христова
1282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини