Кипър ще ускори ремонтите на високи сгради поради опасения от земетресения

  • 17 март 2023 10:25

  • 188
  • 0
Кипър ще ускори ремонтите на високи сгради поради опасения от земетресения
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Кипърските власти ще вложат над 100 милиона евро за ремонт на десетки порутени високи жилищни сгради, построени преди десетилетия за бежанци от турската инвазия на острова през 1974 г., съобщи в. „Катимерини“.

Вътрешният министър Константинос Йоану каза, че планът предвижда незабавен ремонт и пълна реконструкция на 43 сгради, смятани за най-рискови. Той направи изявление след среща с адвокати, инженери, общински служители и представители на хиляди разселени лица.

Ще бъдат извършени ремонти и на 315 други жилищни сгради, построени непосредствено след инвазията, която беше предизвикана от преврат, целящ съюз с Гърция и оставил островът разделен по етническа линия, предаде БТА.

Крит откри новия туристически сезон

Десетки жилищни комплекси бяха построени набързо в южната част на острова, за да приютят 160 000 кипърски гърци, които напуснаха домовете си на фона на боевете на север, където нахлу турската армия.

В много от тези сгради са извършени ремонти, но мощното земетресение от миналия месец в Турция, което отне живота на повече от 48 000 души, предизвика опасения в Кипър, че ремонтите не се извършват достатъчно бързо, за да се гарантира, че могат да издържат на земетресения.

Йоану каза, че обитателите на тези сгради ще бъдат временно преместени докато ремонтите приключат. Правителството ще финансира възстановяването, а работният процес ще продължи без забавянията и усложненията, които са съществували преди

Калина Христова
188 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини