Борел: Време е Белград и Прищина да договорят как ще се изпълни споразумението

  • 16 март 2023 18:06

  • 409
  • 2
Борел: Време е Белград и Прищина да договорят как ще се изпълни споразумението
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа заяви днес, че е време Сърбия и Косово да се договорят за изпълнението на споразумението за нормализация на отношенията и ясно да кажат как ще го изпълнят, а лидерите да покажат смелост и отговорност, съобщи регионалната телевизия Ен1, цитирана от БТА.

В блог, който днес беше публикуван на сайта на Европейската служба за външна дейност, Борел отбеляза, че без нормализация на отношенията между Белград и Прищина няма и членство в ЕС, както и че диалогът трябва да се разглежда в по-широк геополитически контекст. Този текст идва преди срещата на президента на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и премиера на Косово Албин Курти на 18 март в Охрид.

„Агресорската война на Русия срещу Украйна промени картината. Диалогът не е само между Косово и Сърбия. Трябва да се разглежда в актуален по-широк геополитически контекст, в решаващ момент от европейската история“, оцени Борел.

Той подчерта, че Западните Балкани са част от Европа и със сигурност не са „чип“, който руският президент Владимир Путин ще използва в „империалистическите си мечти“.

Борел обясни, че основна тема на срещата ще бъде анексът за изпълнение на европейското предложение за споразумение, с което ще бъде постигната нормализация на отношенията между Белград и Прищина, нормализация на живота на хората в региона и отваряне на европейския път на Сърбия и Косово.

Той заяви, че Сърбия и Косово трябва да нормализират отношенията си, за да се присъединят към Европейския съюз и не съществува обходен път.

Съветът на ЕС даде зелена светлина за либерализиране на визовия режим за Косово

„ЕС върши своята част от работата и диалогът Белград-Прищина е централна част в моя мандат“, каза още Борел и добави, че „никой никога не е казвал, че такава монументална задача, като помощта за споразумението за нормализация, ще бъде лека“.

Ръководителят на дипломацията на ЕС подчерта, че Западните Балкани са един от неговите приоритети от момента, в който е назначен на тази позиция, и че ще продължава да работи за постигането на всеобхватно споразумение за нормализация на отношенията. Споразумението, според него, трябва да е приемливо за страните членки на ЕС и да е съобразено с международното право и европейското законодателство, както да допринесе за регионалната стабилност.

„Споразумението, което е на масата, е важна стъпка към тази цел“, обясни Борел.

Константин Тодоров
409 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
тия

2023.03.16 | 18:14

1
тоя педал много нагъл. кой го е избирал???? я да бега на гей парада.

2023.03.16 | 19:11

2
koe sporazumenie bre bokluk tova e sporazumenieto na tvoite gospodari kravarite no ne i na sarbia

Добави коментар

Водещи новини