Нидерландска фермерска партия предизвика политически трус на регионалните избори

  • 16 март 2023 16:32

  • 411
  • 0
Нидерландска фермерска партия предизвика политически трус на регионалните избори
©

Четирите партии от десноцентристката управляваща коалиция в Нидерландия понесоха значителни загуби на вчерашните регионални избори в 12-те провинции на кралството, предаде ДПА.

Според обявените днес частични резултати управляващите ще получат малко под една трета от мандатите в 75-местната горна камара на парламента, Сената.

Пораженията застрашават стабилността на деснолиберланото правителство на премиера Марк Рюте и повдигат въпроса дали то ще успее да прокара важни закони за земеделска реформа, опазване на климата и политиката на предоставяне на убежище на чужденци, отбелязва ДПА.

"Това не беше победата, на която се надявахме", каза Рюте в коментар на първите прогнозни резултати. Той е премиер от 2010 г.

В деня след вота местните вестници излязоха с коментари като "исторически урок" и "разплата с кабинета "Рюте".

Амстердам затяга контрола на червените фенери

Големият победител на изборите е дясното популистко Фермерско-гражданско движение (BoerBurgerBeweging, БББ), което събира около 19 процента от гласовете според частичните резултати, обявени снощи от нидерландската телевизия.

БББ печели 15 места в надпреварата за Сената и по този начин се изравни с коалицията на социалдемократите и Зелените, които за пръв път се явиха заедно на избори, но това им донесе съвсем минимални ползи. Християндемократите, които са част от управляващото мнозинство, загубиха почти половината си мандати.

Оглавяваното от фермерите движение БББ набра популярност с позицията си против предлаганите от правителството екорегулации за намаляване на азотните емисии в околната среда. Фермерите от няколко години протестират срещу тези мерки, а понякога демонстрациите им са съпроводени и с насилие.

Право на глас на вчерашните избори имаха около 13 милиона нидерландски граждани, които трябваше да изберат парламенти на 12-те провинции на Нидерландия. Вотът по косвен начин определя състава на Сената, горната камара на националния парламент.

Калина Христова
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини