Гърция отмени почти всички останали досега COVID мерки

  • 16 март 2023 13:11

  • 275
  • 0
Гърция отмени почти всички останали досега COVID мерки
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Три години след първите забрани приети поради пандемията от COVID-19 гръцкото здравно министерство отмени и последните останали мерките за предотвратяване на разпространението на вируса, като задължителни остават предпазните маски в здравните заведения, съобщи електронното издание на в. „Катимерини“.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Експертна комисията за коронавируса проведе вчера заседание, на което беше приета препоръката на ръководството на Министерство на здравеопазването за отмяна на въведените ограничителни мерки, с изключение на мерките за държавните и частните здравни заведения и домовете за възрастни хора.

Практически се отменя мярката за носене на маски в обществения транспорт, както и на седмичните бързи тестове за неваксинираните или частично ваксинираните служителите от държавния и частния сектор, с изключение на здравните служители.

„Остава необходимостта от защита на уязвимите групи на населението срещу COVID-19 и поради тази причина се препоръчва спазване на мерките за лична защита, реваксинацията, както и предприемане на антивирусно лечение за заболелите“, заяви министърът на здравеопазването Танос Плеврис.

Решението на комисията за отмяна на ковид мерките се основава на факта, че коронавирусът от миналото лято не представлява тежест за здравната система, съобщи Димитрис Параскевис, член на експертната комисия за коронавирус. От началото на февруари седмично броят на приетите в болница пациенти с COVID-19 не надвишава 1000 в сравнени с 2022 г., когато се стигаше до 4000. През първата седмица на март са регистрирани 89 смъртни случая от COVID спрямо близо 400 за съответния период през 2022 г., пише вестникът.

Берлин слага край на маските в обществения транспорт

Според Параскевис „не се очаква отмяната на мерките да доведе до някаква промяна в епидемиологичната обстановка, тъй като по принцип всичко е „свободно“ и дори в обществения транспорт носенето на маска се спазва рядко“.

Мярката за представяне на отрицателен бърз тест два пъти седмично остава за неваксинираните служители в болничните заведения и домовете за възрастни хора. Остава и задължителното носене на маски от здравния персонал, пациентите и посетителите на болничните заведения.

В Гърция първите мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19 бяха наложени през март 2020 г., като част от мерките беше изпращането на есемес за право на пътуване. През лятото на същата година навлезе и задължителното носене на маски дори и на открити места, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини