Аптеките в Румъния може да останат без витамин С заради затворен завод

  • 16 март 2023 11:06

  • 246
  • 1
Аптеките в Румъния може да останат без витамин С заради затворен завод
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Аптеките в Румъния може да останат без витамин С на ампули. Причината е, че най-големият доставчик в страната - заводът в Илфов е затворен заради разследване. Има съмнения, че освен лекарства, в него са се произвеждали и наркотици. Прекурсорите от фабриката в Румъния са щели да стигнат и до България, съобщава Диджи 24, като цитира Разван Присада, председател на Национална агенция по лекарствата и медицинските изделия в Румъния (ANDMR). 

Разследването започна, след като полицаи от няколко европейски държави са открили хапчетата, идващи от Румъния. Следователите в Илфов са проследили 97 пратки, които са напуснали страната напълно легално. Част от тях са отивали във фабрика в Полша, останалите в Словакия и след това в Чехия. 

След като хапчетата от Румъния достигат тайните фабрики, процесът на незаконно производство на наркотици започва. Прекурсорите са се превръщали в метамфетамин, а крайният продукт се е продавал в Германия и Япония.

Ново изискване към заведенията за хранене в Румъния. Цените скачат?

По случая вече са задържани 16 заподозрени, сред които ръководителят на фабрика, бивш вицепрезидент на Румънската асоциация на фармацевтичните производители. 

При обиските в Румъния разследващите са открили около три тона прекурсори, 600 000 евро и няколко документа, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
246 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хаха

2023.03.16 | 11:45

1
Ами да им дадат кравари те нали и те им ближат гъзоврте айде да видим сега дали ще им помогнат нали се правят на милосърдни

Добави коментар

Водещи новини