ЕС отчита ограничено отражение на банковите фалити в САЩ

  • 15 март 2023 16:47

  • 228
  • 1
ЕС отчита ограничено отражение на банковите фалити в САЩ
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Засега изглежда прякото отражение за ЕС от последните банкови фалити в САЩ е ограничено, заяви еврокомисарят за финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари Марейд Макгинес в изказване пред Европейския парламент в Страсбург, предаде БТА.

В последните дни три банки в САЩ бяха затворени, а властите във Вашингтон предприеха бързи и решителни действия. Провалът на тези банки се дължи на недостатъци в банковите баланси, поясни Макгинес. Въпросните банки не бяха поставени под задълбочен надзор за ликвидност, в САЩ такива мерки не се предприемат за по-малките банки, за разлика от ЕС, уточни еврокомисарят.

Промяната на банковите лихви изменя икономическата среда. Може да се каже, че европейският банков сектор е в добро състояние и доказа устойчивостта си в последните години. Трябва да помислим какви поуки може да бъдат извлечени за дейността на европейските банки, посочи Макгинес.

Фалира една от големите банки в САЩ

Еврокомисарят добави, че най-голямата от трите фалирали банки - "Силикон вели банк" (SVB) е имала представителства в Германия, Дания и Швеция. По думите на Макгинес в първите дни след фалитите е имало временно неблагоприятно отражение на международните пазари за европейския банков сектор, което вече е преодоляно.

Константин Тодоров
228 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Инвалид с инвалидна карта

2023.03.15 | 20:49

1
Мръсни педераси, включвате карта ми!

Добави коментар

Водещи новини