Миграцията от Украйна увеличи броя на учениците в Германия

  • 15 март 2023 15:09

  • 273
  • 1
Миграцията от Украйна увеличи броя на учениците в Германия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

За пръв път от шест години броят на учениците в Германия се е увеличил, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10607

Федералната статистическа служба на Германия съобщи днес, че през учебната 2022/2023 година близо 11,1 милиона ученици са записани в средни и професионални училища, както и в училища, които обучават ученици за професии в здравния сектор, сочат предварителни данни.

Основна причина за увеличаването най-вероятно е инвазията на Русия в Украйна, принудила много хора да избягат от страната. Точните данни все още не са известни, тъй като в предварителните резултати не е вписано гражданството на хората, заяви статистическата служба.

Зам.-външният министър: 50 000 украински бежанци са останали у нас

Според проучването близо 14 процента от учениците имат чуждестранен паспорт, което е нарастване с около 18 процента спрямо предходната година. Тези данни се отнасят само за учениците с чуждестранно гражданство, а не с германско.

Причина за нарастването на броя ученици е и демографска, тъй като като цяло има повече хора на възраст между пет и двадесет години.

Федералната статистическа служба каза, че има повече ученици, записани в средни училища, като при тях увеличението е с 2,9 процента и броят им вече достига 8,7 милиона. Същевременно, учениците в професионални училища са намалели с 1,8 процента и понастоящем са 2,3 милиона. 

 

Мая Йорданова
273 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
малко

2023.03.15 | 16:08

1
малко бели християнчета, стига чернилки

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини