Служители на "Гугъл" в Цюрих стачкуват срещу съкращаването на персонал

  • 15 март 2023 13:55

  • 297
  • 0
Служители на "Гугъл" в Цюрих стачкуват срещу съкращаването на персонал
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Стотици служители на "Гугъл" (Google) излязоха на протест пред сградата на компанията в Цюрих, след като преди дни 200 души бяха съкратени, предаде Ройтерс.

Пред януари "Алфабет" (Alphabet), компанията майка на "Гугъл", обяви, че планира да съкрати около 12 000 души в глобален план, или 6 на сто от всички свои служители.

Решението е част от общото намаляване на персонала в американските технологични компании. По данни на сайта Layoffs.fyi от началото на миналата година в сектора са се разделили с 290 000 служители.

В офиса на "Гугъл" в Цюрих работят около 5000 души. Те вече протестираха през миналия месец срещу планираните съкращения.

Представител на синдиката на работещите в сектора на информационните технологии "Синдиком" (Syndicom) съобщи, че над 2000 служители са предложили заплатите и работното им време да бъдат намалени, за да бъдат избегнати съкращенията на персонал, но от "Гугъл" очевидно са отхвърлили тази идея, предаде БТА.

Google се ангажира да предоставя на потребителите по-ясна и по-точна информация съобразно правилата на ЕС

"Нашите членове, работещи в "Гугъл Цюрих", показват солидарност с тази, които са съкратени", заяви говорител на "Синдиком". "Те са обезпокоени от непрозрачния начин на намаляването на персонал и особено от факта, че уволненията идват в момент, когато компанията продължава да печели милиарди." 

Калина Христова
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини