Pfizer намалява ваксините за ЕС, но иска плащане за непроизведените дози

  • 15 март 2023 08:01

  • 662
  • 4
Pfizer намалява ваксините за ЕС, но иска плащане за непроизведените дози
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Американската фармацевтична компания Pfizer ще удължи своя договор за ваксина срещу COVID-19 от 2023 г. до 2026 г. с Европейския съюз (ЕС), Това съобщи във вторник Financial Times, като цитира свои източници.

Броят на доставените дози ще бъде намален с 40% и ще се забави доставката им. Според ревизираните условия Pfizer иска плащане за поръчани дози, които никога няма да бъдат произведени.

"Заедно ние постигнахме значително намаляване на дозите, удължаване на нашия договор във времето далеч след 2023 г. и сигурност на доставките, в случай че са необходими повече дози, каза в изявление комисарят по здравеопазването на Европейския съюз Стела Кириакидес. Ако искаме да променим доставките на ваксини, имаме нужда от сделка", добави тя.

Новите условия бяха представени на министрите на здравеопазването на страните-членки на частна среща, според доклада. Те срещнаха съпротива от четири страни членки, включително България.

България, Полша, Литва и Унгария представиха обща декларация. Със съвместната си ясна позиция министрите заявиха, че държавите им не могат да приемат нови доставки от Pfizer/BioNTech, а настоящото предложено изменение е неприемливо и е нужно да се предоговори, пише news.bg.

"Пфайзер" купува биотехнологична компания за 43 млрд. долара

Прекратяване на договора с ваксините срещу коронавирус на Pfizer или драстично намаляване на количествата на база реални потребности, без финансови обезщетения за сметка на държавите. Тази позиция на България представи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

"Нуждите на България от ваксини срещу COVID-19 са напълно задоволени, складовите възможности - изчерпани, необходимост от нови доставки няма", каза той.

Министър Меджидиев посочи, че легитимното очакване на България е в настоящата ескалирала ситуация да бъде проявена солидарност от страна на Европейската комисия към държавите членки, неколкократно сигнализирали за нужда от спешно решение за редуциране на прекомерните количества, които са договаряни през 2021 г. при други условия на пандемична ситуация и не на база реални потребности.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
662 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.15 | 11:47

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
Цв

2023.03.15 | 09:41

3
Лъгахте хората с вашите менте ваксини с милион странични действия, сега и още пари???

2023.03.15 | 08:45

2
И как се нарича това,ДА ПЛАТИШ ЗА НЕЩО КОЕТО ГО НЯМА И НЕ Е ДОСТАВЕНО???? Демокрацията на САЩ е по-зле от германския Комунизъм прокаран с революция в СССР с парите на американските и германски еврей !
ГЪША ХУЙНЯ

2023.03.15 | 08:11

1
ГУШАЙЗЕР СЕ НАГУШИ !!!!

Добави коментар

Водещи новини