Шолц призова за уреждане на конфликта в Нагорни Карабах и за засилване на енергийното сътрудничество с Азербайджан

  • 14 март 2023 19:50

  • 565
  • 0
Шолц призова за уреждане на конфликта в Нагорни Карабах и за засилване на енергийното сътрудничество с Азербайджан
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 призова да бъдат положени повече усилия за уреждане на конфликта между Азербайджан и Армения заради региона Нагорни Карабах, предаде ДПА.

Шолц каза на пресконференция с азербайджанския президент Илхам Алиев днес в Берлин, че Германия е разтревожена от ситуацията на границата между Азербайджан и Армения.

"Обстановката не е устойчива в дългосрочен план и има риск от по-нататъшно изостряне", заяви той. Според него "събитията от последните седмици и месеци отново са показали това". По думите му е важно да се намери трайно и жизнеспособно решение възможно най-скоро.

Армения и Азербайджан са в конфликт от десетилетия заради населения предимно с арменци Нагорни Карабах, който е част от Азербайджан. Конфликтът отново се разпали миналата година, около две години след края на война между двете страни заради региона, завършила с договаряне на прекратяване на огъня с посредничеството на Русия.

Шолц се застъпи за засилване на енергийното сътрудничество с Азербайджан. Според него "страната има потенциала да даде важен принос за разнообразяването на германските и европейските енергийни доставки". Той спомена петролните и газовите залежи, но и възобновяемите енергийни източници.

Германия ще изгради нови газови електроцентрали

Алиев заяви, че страната му иска още повече да увеличи газовия износ за Европа. "Азербайджан е надежден партньор на Европа", каза той.

 

Константин Тодоров
565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини