Норвегия ще купи шест хеликоптера "Сийхоук" на стойност 1,1 млрд. долара

  • 14 март 2023 19:43

  • 510
  • 1
Норвегия ще купи шест хеликоптера "Сийхоук" на стойност 1,1 млрд. долара
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Норвежката армия планира да закупи шест хеликоптера "Сийхоук" на стойност 1,14 милиарда долара от компанията "Сикорски", собственост на "Локхийд Мартин", заяви днес норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам, цитиран от Ройтерс.

Страната членка на НАТО, която граничи с Русия, отговаря за контрола на огромна морска площ от около 2 милиона квадратни километра и отдавна искаше да подсили системите си за наблюдение.

"Това ще засили вътрешния контрол, готовността на армията и присъствието ни в северните райони", каза министър Грам на пресконференция.

Норвегия отпуска 7 млрд. долара на Украйна. Зеленски: Това е прецедент за устойчива подкрепа

Осло заяви, че изважда от въоръжение флота си от военни хеликоптери Ен Ейч 90 (NH90), и заяви, че ще поиска възстановяване на средствата от консорциума, ръководен от "Еърбъс", който тогава отвърна, че това е "правно необосновано". 

Норвегия заяви, че хеликоптерите, които е поръчала на "Ен Ейч Индъстрис" - компания собственост на "Еърбъс хеликоптърс", италианската компания "Леонардо" и нидерландската "Фокер аеростръкчърс", са били ненадеждни, доставени са прекалено късно или изобщо не са били доставени, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
510 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.14 | 19:56

1
Слава на велика и непобедима Русия!

Добави коментар

Водещи новини