Андрю Тейт остава в ареста в Румъния

  • 14 март 2023 18:36

  • 808
  • 0
Андрю Тейт остава в ареста в Румъния
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Румънски съд отхвърли днес иск за освобождаване под гаранция на противоречивия инфлуенсър и бивш професионален кикбоксьор Андрю Тейт, който е задържан по подозрение в организирана престъпност и трафик на хора, съобщава БТА.

Тейт, 36-годишен британско-американски гражданин, който има 5,3 милиона последователи в Туитър, беше арестуван в края на декември в румънската столица Букурещ, заедно с брат си Тристан и две жени, гражданки на Румъния. Срещу никой от тях не е повдигнато официално обвинение засега. 

„След изслушване в Трибунала на Букурещ днес сутринта, съдия е отхвърлил иска на Тейт за освобождаване под гаранция“, каза говорителят на румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) Рамона Бола.

Румънските власти търсят допълнителни доказателства по случая на Андрю Тейт

Не е известно какви са условията за освобождаване под гаранция, които са предложили адвокатите на Тейт.

В Румъния рядко се случва обвиняеми в предварителен арест за тежки престъпления да поискат освобождаване под гаранция. Този тип искове са по-чести при други съдебни условия, като домашен арест или географски ограничения.

Решението на съда идва след като братята Тейт изгубиха миналия месец обжалване срещу трето удължаване на ареста със срок от 30 дни. 

Съдебен документ от януари обяснява предишното удължаване на ареста с това, че "възможността те да избегнат разследването не може да бъде игнорирана“ и че братята Тейт биха могли да „напуснат Румъния и да се установят в държави, които не позволяват екстрадиция“. Обвиняемите ще останат в ареста поне до 29 март.

Преди решението на съда днес, в Туитър профила на Андрю Тейт се появи публикация с текст: „Ако искаш живот, към който хората ще се стремят, трябва да се подготвиш да го защитиш“.

Тейт, който живее в Румъния от 2017 г., преди това беше блокиран от различни платформи на социалните медии заради изразяване на мизогинистични възгледи и реч на омразата. Той неведнъж е заявявал, че румънските прокурори не разполагат с никакви доказателства и твърди, че делото срещу него е "политическа" конспирация, целяща да му запуши устата.

ДРПОПТ посочи в изявление след арестите през декември, че е идентифицирала шест жертви по делото за трафик на хора, които са били подложени на "актове на физическо насилие и психическа принуда" и са били сексуално експлоатирани от членове на предполагаемата престъпна група на Тейт.

Според дирекцията жертвите са били примамвани под претекста на романтична връзка, а по-късно са били сплашвани, поставяни под наблюдение и подлагани на други тактики за контрол, докато са били принуждавани да участват в порнографски действия за финансова изгода на престъпната група.

Мая Йорданова
808 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини