Серджо Матарела: Сушата е причина за засилване на миграцията

  • 14 март 2023 14:21

  • 301
  • 0
Серджо Матарела: Сушата е причина за засилване на миграцията
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Италия Серджо Матарела каза, че сушата е причина за увеличаване броя на бежанците и мигрантите, които се опитват да достигнат до Европа, предаде за БТА агенция АНСА.

Матарела заяви това по време на визитата в Кения. Там италианският президент призова и за действия за борба с кризата, породена от климатичните промени, за да се разреши основната причина за този проблем, допълва БТА.

"Сушата, предизвикана от промените в климата, създава огромни трудности", каза Матарела след днешната си среща с президента на Кения Уилям Руто в Найроби.

"Сушата създава продоволствена криза, която дава допълнителен тласък на миграцията. Този въпрос е от централно значение. В Европа също има суша. Правителството (на Италия - бел. ред.) се ангажира с борбата срещу промените в климата в своята програма и Италия от известно време предупреждава за необходимостта от сериозни и конкретни действия", отбеляза италианският президент.

"Боли ни, че някои държави искат да отложат разрешаването на проблема. Няма повече време. Борбата срещу климатичните промени трябва да започне веднага", каза той.

Връщайки се към темата за миграцията, Матарела призова ЕС да направи повече, за да снеме тежестта от страните, които по географски причини са изложени на по-голям риск, на първо място и преди всичко Италия.

"Равнището на сътрудничество с Кения е за пример и това е модел, който може да бъде възпроизведен навсякъде", каза италианският президент.

Френският министър на околната среда призова за налагането на мерки, с които да се избегне криза с водата

"Общите проблеми могат да се разрешат ефективно чрез сътрудничество. Стремим се към сътрудничество с държавите, от които идват мигрантските потоци, но знаем, че историческите причини и нарастващите размери на миграцията не могат да се посрещат от една единствена страна, а да бъдат разрешени само с ясни, добре организирани европейски действия, които се заемат с проблема чрез системни действия", каза Матарела.

Виолета Симеонова
301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини