Човешка грешка е причината за вчерашния жп инцидент в Румъния

  • 14 март 2023 13:58

  • 1154
  • 0
Човешка грешка е причината за вчерашния жп инцидент в Румъния
© Туитър
Слушай новината Слушай новината

Генералният директор на румънската национална железопътна компания за пътнически превози "Че Фе Ре Кълътори" (CFR Călători) Траян Преотяса заяви, че причина за вчерашния инцидент в окръг Телеорман е "човешка грешка" и че ако машинистът бъде признат за виновен, вероятно ще трябва да заплати щетите, съобщава телевизия Диджи 24.

Синдикатите в "Че Фе Ре" ще обсъдят днес с представители на министерството на транспорта влаковата катастрофа, при която пострадаха 12 души, след като пътнически влак се блъсна в товарен, предаде БТА. Според първоначалните информации машинистът на пътническия влак не е спрял на червен сигнал.

Синдикалистите обвиниха ръководството на железопътната компания, че поверяват твърде големи отговорности на неопитни машинисти. Те също така твърдят, че началните заплати на машинистите са малко над 3000 леи (около 610 евро, колкото е минималната заплата в страната), което ги кара да си търсят и втора работа и се стига дотам да управляват влаковете изморени.

Пътнически влак спря внезапно, за да избегне удар с дерайлирал товарен влак

Според синдикалистите това се е случило и с машиниста на пътническия влак, който се блъсна в товарен влак вчера. Същевременно генералният директор на Че Фе Ре Кълътори Траян Преотяса беше извикан да даде обяснения за "лошата комуникация" от страна на компанията вчера във връзка с инцидента.

Според първоначалната версия за инцидента машинистът на пътническия влак е спрял рязко, след като отминал червения сигнал, и пътниците са пострадали именно от рязкото спиране. По-късно беше съобщено, че пътническият влак се е блъснал в товарния, който превозвал автомобили Форд към пристанище Констанца, при което три вагона от товарния влак са дерайлирали.

Траян Преотяса заяви в интервю за Евронюз, че машинистът е преминал "контролирано" на червен сигнал. "Ако машинистът спеше, щеше да е по-добре, защото системата за автоматично спиране щеше да се задейства", посочи генералният директор на Че Фе Ре Кълътори. "Това е човешка грешка. Машинистът на пътническия влак е имал включен червен сигнал, което означава задължително спиране. Щетите са доста големи, ако се докаже, че е виновен, вероятно ще трябва да плати и за тях", заяви още Траян Преотяса.

Теодора Павлова
1154 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини