Папа Франциск отбелязва 10 години начело на Римокатолическата църква

  • 13 март 2023 11:45

  • 203
  • 0
Папа Франциск отбелязва 10 години начело на Римокатолическата църква
© Getty Images (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март отбелязва днес 10 години начело на Римокатолическата църква с меса с кардинали в параклиса "Санта Марта" във Ватикана, съобщи Ройтерс.

Роденият в Аржентина Франциск, който е на 86 години, стана на 13 март 2013 г. първият латиноамерикански понтифик, наследявайки Бенедикт XVI - първият папа от шест века, отказал се от престола на Свети Петър.

Сякаш беше вчера. Времето лети, каза Светият отец в подкаст, публикуван днес на сайта Ватикан нюз.

Когато записът бил направен в резиденцията му вчера, папата попитал какво е подкаст, довери репортерът на Ватикан нюз Салваторе Чернуцио. Когато му било обяснено, той казал: "Хубаво. Да го направим."

Бившият кардинал Хорхе Марио Берголио се опитва да се държи непринудено въпреки тържествената роля, която изпълнява, и така и не се настани в папските апартаменти в Апостолическия дворец, използвани от неговите предшественици. Той заяви, че предпочита да живее сред хората в името на своето "психическо здраве".

Папата ще накара кардиналите да плащат наеми

Папата покани всички кардинали, които са в Рим, да присъстват на днешната литургия.

Упорито заболяване на коляното принуди Франциск да редува ходенето с бастун и придвижването с инвалидна количка, но изглежда, че той е в добро здравословно състояние, посочва БТА.

Църквата не се управлява с коляно, а с глава, казал той на свой помощник, след като започна от време на време да използва инвалидна количка на обществени места за първи път през май миналата година.

Франциск е давал да се разбере, че би бил готов да се оттегли от поста си, ако тежки здравословни проблеми му пречат да управлява 1,38 милиарда членове на Римокатолическата църква. Но също така е казвал, че смята, че папите трябва да се опитат да управляват цял живот и че т. нар. почетен папа, какъвто беше покойният Бенедикт XVI, "не бива да се превръща в мода". Бенедикт подаде оставка по здравословни причини, като живя още близо 10 години.

С 10-те години като понтифик Франциск вече е на престола на Свети Петър по-дълго от средното. Предишните 265 папи са оглавявали Римокатолическата църква средно по 7,5 години. Той посети 60 държави и територии, включително България, като е пропътувал почти 410 000 километра. Смята се, че най-дългият понтификат е този на апостол Свети Петър - първият папа, като се смята, че той е продължил около 35 години. Най-дългото папство през последните векове е това на Пий IX - 32 години, между 1846 и 1878 г. След след това идва понтификатът на Йоан Павел II - повече от 26 години между 1978 и 2005 г. Смята се, че най-краткото папство е това на Урбан VII, продължило 13 дни през 1590 г.

Владимир Василев
203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини