Лондон обяви нови инвестиции в отбраната в размер на пет милиарда лири

  • 13 март 2023 08:20

  • 343
  • 3
Лондон обяви нови инвестиции в отбраната в размер на пет милиарда лири
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Британският премиер Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир, съобщи, че в контекста на "нови заплахи от страна на Русия и Китай" Обединеното кралство ще инвестира в отбраната си пет милиарда лири (5,6 милиарда евро) допълнително, предаде Франс прес.

Според комюнике от кабинета, представящо актуализация на правителствения "стратегически преглед" в отбранителната сфера, допълнителните пет милиарда лири ще бъдат отпуснати на министерството на отбраната през следващите две години.

Замисълът е "да се възстановят и увеличат запасите от боеприпаси, да се модернизира (базата за) британските ядрени дейности и да се финансира следващият етап от програмата за подводници АУКУС".

Британска парламентарна комисия предупреди миналата седмица, че запасите от боеприпаси в кралството са опасно малки, което според нея застрашава националната сигурност; подобни опасения изрази през януари и военният министър Бен Уолъс.

"В момент, когато светът става по-нестабилен и конкуренцията между държавите – по-интензивна, Обединеното кралство трябва да има готовност да устои", посочи Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир,, цитиран в комюникето.

Премиерът в Лондон към потенциалните мигранти: Ако влезете незаконно у нас, няма да можете да останете

"Чрез дългосрочни инвестиции в нашите въоръжени сили ще сме готови да отвърнем на днешните и на утрешните предизвикателства", каза Сунак, който започва посещение в САЩ, където се очаква да бъде сключено споразумение за подводниците АУКУС с Австралия и САЩ – безпрецедентно сътрудничество, насочено срещу Китай, пише БТА.

В комюникето се уточнява, че Обединеното кралство е решило да обнови своя "стратегически преглед" на отбраната "с цел да отвърне на появяващите се геополитически заплахи, незаконното нахлуване на Русия в Украйна, икономическата принуда от страна на Китай и засилената конкуренция между държавите".

Премиерът Сунак освен това е изразил стремеж "в дългосрочен план разходите за отбрана да се увеличат на 2,5 процента от БВП".

Росица Валентинова
343 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.03.13 | 12:11

3
Маймун ПешеФ

2023.03.13 | 08:48

1
Дай да преговорим, отбрана от кого?
русия е кенеф

2023.03.13 | 08:49

2
рашистанският терористичен катун

Добави коментар

Водещи новини