Макрон подкрепя правото на аборт да бъде вписано в конституцията на Франция

  • 09 март 2023 07:36

  • 342
  • 1
Макрон подкрепя правото на аборт да бъде вписано в конституцията на Франция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заяви, че подкрепя правото на аборт да бъде вписано в конституцията, като според него това би изпратило сигнал за солидарност към жените по света, предаде Ройтерс.

Макрон каза това на Международния ден на жената, на церемония в почит на родената в Тунис френска феминистка и адвокатка Жизел Халими, която почина през 2020 г., на 93-годишна възраст. Тя беше непоколебима защитничка на правото на аборт.

"Надявам се силата на това послание да ни помогне да променим нашата конституция и да впишем в нея свободата на жените да получават аборт…, така че нищо да не може да попречи или да отнеме нещо, което ще бъде необратимо", каза Макрон. Това ще "изпрати универсално послание за солидарност към всички жени, които днес виждат как тази свобода е смазвана", добави той.

Макрон направи това си изявление, след като през миналия юни Върховният съд на САЩ отмени решението по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г., с което се признаваше конституционното право на аборт.

И двете камари на френския парламент вече гласуваха в подкрепа на това правото на аборт да бъде записано в конституцията, въпреки че Сенатът го нарече "свобода", а Националното събрание – "право" на аборт.

Отказан аборт на 14-годишна: случаят, който разтърси Полша

Макрон каза, че през следващите месеци в парламента ще бъде внесен законопроект за промяна на конституцията.

В знаково дело през 1972 г. Халими печели оневинителна присъда за малолетно момиче, изправено пред съда заради аборт след изнасилване, посочва Ройтерс, цитирано от БТА.

Цветелина Кирилова
342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.09 | 09:06

1
Това са ви правата, да си гей, да се ожениш за гей, да караш тротинетка, да се евтаназираш, да абортираш, да те маркират като офца. За истински права се воюва и глави се търкалят по улиците.

Добави коментар

Водещи новини