Джорджа Мелони: Италия продължава да се бори срещу насилието над жени

  • 08 март 2023 12:33

  • 290
  • 0
Джорджа Мелони: Италия продължава да се бори срещу насилието над жени
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Италианският премиер Джорджа Мелони Джорджа Мелони Джорджа Мелони е италиански политик и журналист, министър-председател на страната от 22 октомври отбеляза Международния ден на жената днес, като припомни съдбата на жени в Италия, станали жертва на насилие, предаде АНСА за БТА.

"На Международния ден на жената искам да си спомня и да благодаря за упорството и куража на всички жени, които през годините и в историята са се борили и са постигнали важни победи и цели в социалната, гражданската, икономическата и политическата област, в науката и иновациите. Тези жени са протагонистки на големи революции, които са направили така, че жената да има все по-централна роля и значение за развитието на Италия. Работнички, съпруги, майки, сестри, дъщери, приятелки или партньорки, жените са неизчерпаем извор на сила, издържливост, на сплотеност и съпричастност", написа Мелони във Фейсбук.

Шествия срещу насилието над жени по цял свят

После тя припомни имената на няколко жени, станали жертва на насилие в Италия. "Заради тях и заради всяка една жена, станала жертва на преследване, дискриминация и посегателство трябва да продължим битката, за да се противопоставим на всякаква форма на насилие с всички възможни средства на наше разположение", допълни тя.

"Задължение на институциите е да направим така, че подобни варварства да не се случват повече. Както е и наше задължение да премахнем онези препятствия, които не позволяват на всички жени да изразяват максимално своя безценен потенциал в сектора, в който те имат амбиции", допълни Мелони.

"Големи крачки напред бяха направени, но много още остава да се направи със съзнанието, че увеличаването на присъствието на жените във всеки сектор е и трябва да е опорна точка и непрестанно движение за развитието на нашата нация", заяви Мелони и поздрави с празника жените в Италия, Европа и по света.

През 2022 г. 125 жени станаха жертва на убийства в Италия спрямо 119 г. през предходната година, според доклад, публикуван днес от полицията. От тях 103 жени са убити от партьорите или от бившите си партьори или от други членове на семействата им. От жертвите 95 процента са били на или над 18 години, а 78 процента са италианки, се казва в доклада.

Цветелина Кирилова
290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини