Четирима банкери на съд в Швейцария заради милионите на Челиста на Путин

  • 08 март 2023 12:00

  • 917
  • 8
Четирима банкери на съд в Швейцария заради милионите на Челиста на Путин
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Концертиращ челист, свързан с руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, е прехвърлил милиони долари през швейцарски банкови сметки, без да се извършат каквито и да е проверки на това от страна на компетентните органи в страната. Днес по случая в Цюрих започва дело, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Четирима банкери са обвинени, че са помогнали на Сергей Ролдугин, близък приятел на Путин, да депозира милиони в швейцарски франкове в Швейцария. Според прокурорите банкерите не са направили достатъчно, за да установят самоличността на истинския притежател на средствата.

Банкерите са трима руснаци, които работят в Цюрих и един швейцарец. Те отхвърлят обвиненията. Съгласно правилата в Швейцария имената им не могат  да бъдат направени обществено достояние.

Властите казаха, че Ролдугин е притежател на две сметки, открити в "Газпромбанк Швейцария" през 2014 г., в които са били налети милиони франкове от Русия. Това се е случило въпреки че Ролдугин е в списъка на Швейцария за санкционирани руснаци и въпреки че той нямал регистрирана дейност като бизнесмен.

Музикантът заяви пред "Ню Йорк таймс", че със сигурност не е бизнесмен и че не притежава милиони, както се твърди от обвинението.

Случаят изважда наяве как хора като Ролдугин са използвани като подставени лица за прикриване на действителните притежатели на парите, се казва в обвинителния акт. В документа се казва, че Путин официално има приходи от 100 000 швейцарски франка и не е богат, но в действителност има огромни авоари, които се управляват от хора, близки до него.

В миналото Путин каза, че Ролдугин му  е приятел, определи го като блестящ музикант и както бенефициент, спечелил честно пари от миноритарен дял в руска компания. А Кремъл вече опроверга твърденията, че средствата на Ролдугин са свързани с руския лидер и ги определи като антируска "путинофобия". Кремъл припомни още, че финансовото състояние на Путин редовно се оповестява от него пред избирателите и той редовно декларира и каква заплата получава. Всичко това фигурира и в официални документи, които са публично достояние.

Швейцария изключва възможността за конфискация на замразени руски активи

Ролдугин вече е обект на американски санкции, наложени му след руската инвазия на Украйна. Министерството на финансите на САЩ го описа като част от системата за управление на офшорното състояние на Путин.

В Швейцария той  е обрисуван като Слугата на Путин.

По случая относно двете проблемни банкови сметки, които са били закрити през 2016 г., прокурорите в Цюрих искат присъда до 7 месеца затвор за всеки от четиримата банкери. Делото може да приключи още днес.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
917 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Анонимен

2023.03.08 | 18:37

8
Просто трябва да се отнемат депозитите на всички руснаци по света.
Хи, хи

2023.03.08 | 12:13

1
Фейк. Писаха го вече във другите соросоидни медии- дир, ПИК, днес, фактор. Сякаш един и същи уй ги е правил всичките.

2023.03.08 | 14:00

7
А от радио мАссква казаха, че сте превзели Киев за три дни.
май

2023.03.08 | 13:52

6
теб различни уйове са те правили...
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.03.08 | 12:38

3
Руската корупция е най-голямата корупция на света! Както и празните закани и великата им армия, която беше сразена от украинците! :) Рускенефа е един балон, който на 100 години се пука самочък :) СЛАВА УРКАИНИ! ✌️
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.03.08 | 12:54

5
Ако всичко беше станало по плана на руските фашисти , Украйна днес щеше да е осеяна с концентрационни лагери, стаи за изтезания и импровизирани затвори, каквито бяха открити в Буча, Изюм, Херсон и всички други територии, временно окупирани от Русия и след това освободени от украинската армия . Едно цяло поколение украински писатели, художници, политици, журналисти и граждански лидери - руснаците бяха подготвили списъци с имената им - вече щеше да бъде заровено в масови гробове. Украинските книги щяха да бъдат премахнати от всички училища и библиотеки. Украинският език щеше да бъде забранен във всички публични пространства. Стотици хиляди други украински деца щяха да бъдат отвлечени и транспортирани до Русия или трафикирани по целия свят. СЛАВА УКРАИНИ!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.03.08 | 12:47

4
Да подкрепяш нацистите от руския[ или си болен мозък или си фашист . Според мен е първото, сиреч си болен мозък пропит с нацизъм, но времето когато ще бъде излекуван не е далеч. Слава на Украйна, и сеч за руските фашисти и братоубиици! ✌️
баба гицка

2023.03.08 | 12:25

2
всяко действие срещу фашиста путин е добро за света

Добави коментар

Водещи новини