ЕС иска по-широко прилагане на договори за доставка на електроенергия на фиксирани цени

  • 07 март 2023 16:42

  • 675
  • 2
ЕС иска по-широко прилагане на договори за доставка на електроенергия на фиксирани цени
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Европейският съюз иска да разшири използването на договори, с които на компаниите, които управляват електроцентрали, се заплаща по фиксирани цени за доставената електроенергия, сочи проект на предложение, видян от Ройтерс.

През миналата година Европейската комисия пое ангажимент да реформира правилата, които регулират пазара на електроенергия в ЕС, след като рекордно високите цени на природния газ, предизвикани от спирането на руските газови доставки, доведоха до рязко поскъпване на електрическата енергия. 

В проекта на предложение на ЕК, който ще бъде публикуван на 16 март, е избегнато налагането на сериозна реформа на пазара на електроенергия, за която настояваха някои държави от ЕС, отбелязва Ройтерс.

Производството на електроенергия в България се е понижило с над 11% от началото на годината

Вместо това се предлагат ограничени промени на пазара, целящи да подтикнат отделните страни да сключват договори за доставка на електроенергия на по-предсказуеми, фиксирани цени.  

Целта е да бъдат предпазени европейските потребители от значителни колебания в цените на електрическата енергия, в посока повишаването им, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
675 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.07 | 21:57

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

2023.03.07 | 17:43

1
ами купете си ток от Русия. Там има всичко.

Добави коментар

Водещи новини