Унгария отложи вота за влизане на Швеция и Финландия в НАТО

  • 02 март 2023 16:40

  • 742
  • 3
Унгария отложи вота за влизане на Швеция и Финландия в НАТО
©
Слушай новината Слушай новината

Унгария отново отложи гласуването за ратифициране на кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, според актуализиран график, публикуван в четвъртък на уебсайта на Националното събрание, последното от поредица от отлагания, които разочароваха западните съюзници, предава Асошиейтед Прес.

Забавянето отлага гласуването с две седмици до парламентарната сесия, започваща на 20 март. Унгария остава единствената страна членка на НАТО освен Турция, която все още не е одобрила кандидатурите на двете скандинавски страни да се присъединят към западния военен алианс.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан каза, че той лично е за присъединяването на двете страни към НАТО, но твърди, че правителствата в Стокхолм и Хелзинки са "разпространили явни лъжи" за Унгария, което повдига въпроси сред депутатите в неговата партия относно това дали да одобрят кандидатурите им.

В радио интервю на 24 февруари Орбан потвърди, че Унгария ще изпрати парламентарна делегация в Швеция и Финландия, за да потърси "разяснения" по повдигнатите въпроси, преди ратификацията да може да стигне до гласуване в парламента.

"Не е редно да искат от нас да ги вземем на борда, докато разпространяват явни лъжи за Унгария, за върховенството на закона в Унгария, за нашата демокрация и за живота тук", каза Орбан. "(Как) някой може да иска да бъде наш съюзник във военна система, докато безсрамно разпространява лъжи за Унгария? Така че нека спрем за приятелски разговор и да ги попитаме как е възможно това.

Парламентът на Финландия прие закона за присъединяване към НАТО

Закъсненията, които идват последователно от юли 2022 г., разочароваха някои страни в Европейския съюз, както и членове на опозиционните партии в Унгария.

В коментари в унгарския парламент в сряда Агнеш Вадаи, либерален депутат и бивш държавен секретар в унгарското министерство на отбраната, разкритикува управляващата партия ФИДЕС за многобройните закъснения и ги обвини, че умишлено забавят гласуването.

"Това можеше да бъде бърз и лесен въпрос в унгарския парламент, но не стана, защото винаги имаше някакво извинение или тактика на забавяне от страна на управляващата партия", каза Вадаи, добавяйки, че изпращането на парламентарна делегация в Швеция и Финландия е "най-новият трик за отлагане".

Двете скандинавски страни поискаха да се присъединят към НАТО малко след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Докато повечето държави членки на Алианса вече са ратифицирали кандидатурите им обаче, Турция все още не е дала своето одобрение.

Калина Христова
742 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.03.03 | 10:35

3
Орбан е отявлен ултрнационалист, който трябва да бъде убит с камъни.
Орбан хем е кремълска

2023.03.02 | 18:39

2
подлога хем иска да лапа европейски пари. Трябва да отрежат Унгария от европейските средства.
Емѝ...

2023.03.02 | 17:40

1
помияри, като нашите бивши комунисти.

Добави коментар

Водещи новини