Италия ще назначи специален комисар за справяне със сушата

  • 01 март 2023 22:26

  • 649
  • 0
Италия ще назначи специален комисар за справяне със сушата
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Италианското правителство обмисля редица специални мерки, които да помогнат на страната да се справи с влошаващата се суша и предизвикания от нея недостиг на вода, съобщи БТА.

Наред с други неща правителството на Джорджа Мелони иска да назначи специален комисар с широкообхватни правомощия. Тази стъпка беше обявена след днешна среща на премиера с членове на кабинета ѝ.

Специални комисари често са назначавани в Италия в извънредни ситуации. Например опитен генерал координира ваксинационната кампания по време на пандемията от коронавируса, което позволи на страната да премахне ограниченията.

Каналите във Венеция пресъхнаха

Северна Италия беше особено силно засегната от изключително тежката суша миналата година, която причини сериозни щети на селското стопанство. В момента страната отново е засегната от силен недостиг на вода и има опасения, че тази година ще бъде още по-лоша от миналата.

Правителството на Мелони планира кампания за насърчаване на италианците да пестят вода. Освен това е предвиден план за извънредни ситуации, чрез който Рим и регионите заедно да се борят с очакваната криза. Мелони също така иска по-прости правила, които да позволят по-бърз отговор на спешни ситуации.

Мая Йорданова
649 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини