Оцелели от влаковата катастрофа в Гърция със смразяващи разкази за трагедията

  • 01 март 2023 19:40

  • 4417
  • 1
Оцелели от влаковата катастрофа в Гърция със смразяващи разкази за трагедията
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

Най-малко 36 души са загинали, а над 70 са ранени при челния удар между пътнически и товарен влак в Гърция. Правителството обяви тридневен национален траур. 

Сблъсъкът между пътнически и товарен влак става пет минути преди полунощ. Около 40 души са загинали, а поне още 20 са в неизвестност по информация на спасителните екипи, които вече 19:00 часа провеждат спасителни операции на място. На терен са повече от 200 спасители - пожарникари, доброволци, полицаи и армия. 

След силния челен удар избухва пожар и унищожава почти напълно първите вагони. Огънят бушува около 4 часа. В пътническия влак по линията Атина - Солун е имало 350 пътници. Част от тях студенти, които се връщат от карнавал. Оцелели разказват, че са чупили стъклата на вагоните с куфари, за да излязат от блокираните вагони, предаде БТВ.

Гръцкият министър на транспорта подаде оставка след тежката влакова катастрофа

„Чухме оглушителен трясък. 10 кошмарни секунди вагонът се превърташе, докато не спря на едната си страна. Паника, висящи кабели, счупени стъкла и огън навсякъде. Докато се превъртахме, ни гореше. Скочихме от 2 метра височина, а долу имаше железни отломки“, казва Стергиос Миненис, който е оцелял при катастрофата.

Спасителната операция започва още през нощта под светлината на прожектори.

Оцелелите са извозени с автобуси до болници в Лариса и в Солун. Сред тях са и двама българи - мъж и жена, които излизат от влака невредими и са добре.

„Жената, която е била приета там е прегледана и освободена. За втория български гражданин, за който имахме информация от полицията, със сигурност не е приет в болница. Най-вероятно с лека травма се е отървал и той“, каза генералният консул на България в Солун Антон Марков.

Други все още издирват своите близки. Спасителната операция продължава с часове.

„За съжаление, намерихме над 40 тела. Не си спомням да е имало преди друга такава влакова трагедия с толкова много загинали и ранени“, каза Пападимитриу Тимистоклис, член на спасителен екип.

„Аз съм тук в група от 4 души, но виждате колко много военни, полицаи и пожарникари има на терен. По моя информация сме повече от 200 спасители. Такава трагедия в железниците не си спомням“, казва Василис Идополус, доброволец към спасителните служби.

Въпреки това, усилията да намерят оцелели хора продължават. След инцидента министърът на транспорта подаде оставка, а премиерът Мицотакис обеща причините за трагедията да бъдат разкрити, а виновните да бъдат наказани. Според официалните власти влаковата катастрофа  е най-тежката и смъртоносната в съвременната исотрия на Гърция. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4417 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.01 | 21:55

1
Ужас. Това трябва да е нарочно. Челен сблъсък с висока скорост, най вероятно товарния влак е бил с изгасени светлини за да причини трагедията. Иначе трябва да натиснат и двамата машинисти спирачките и да се получи сблъсък със средна скорост....

Добави коментар

Водещи новини