Фон дер Лайен: Бъдещето на Сърбия е в Европейския съюз

  • 01 март 2023 15:33

  • 489
  • 6
Фон дер Лайен: Бъдещето на Сърбия е в Европейския съюз
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е подчерта в телефонен разговор със сръбския президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград., че бъдещето на Сърбия е в Европейския съюз, предаде Танюг.

Двамата разговаряха за актуалната ситуация в региона, европейския път на Сърбия, необходимите реформи в страната, както и развитието на диалога Сърбия-Косово.

В публикация в официалния Инстаграм профил на президента се посочва, че Вучич е изразил благодарността си към Европейската комисия за помощта и подкрепата в развитието и модернизацията на енергийната и транспортната инфраструктура в Сърбия, както и за това, че Фон дер Лайен се е посветила лично на това да подпомогне европейския път на Сърбия.

Сръбският президент е подчертал решителността на Сърбия да продължи процесите на реформи с цел по-добър живот за всички граждани на страната и постигане на статут на пълноправен член на ЕС.

В разговора Фон дер Лайен е изразила увереността си, че бъдещето на Сърбия е в ЕС и е призовала към предприемане на следващите важни стъпки по този път.

Борел: Лидерите на Сърбия и Косово са подкрепили плана на ЕС

Вучич е съобщил на председателката на ЕК до какъв етап е достигнал диалогът Белград-Прищина и е отбелязал, че Сърбия остава обвързана с разговорите под егидата на ЕС и с намирането на компромисно решение за нормализация на отношенията, с ясно посочени ограничения.

Президентът е подчертал, че единствената му цел е запазване на мира и стабилността, както и постигане напредък в сътрудничеството в региона.

Виолета Симеонова
489 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
а

2023.03.01 | 15:54

2
а бъдещето на гейсъюза е на бонището на историята. добра идея, но опорочена от всякъде.

2023.03.01 | 17:09

6
неграмотен проЗ трол...Рашистан чака такива като теб
Димитър

2023.03.01 | 16:41

4
Бегом "а" към Сибир, там е хубаво, кво дириш тук

2023.03.01 | 17:09

5
а дано...още едно парче от устата на руската мечка, да бъде извадено
Димитър

2023.03.01 | 16:40

3
Сърбия е долна страна, извършвала геноцид срещу българите .
Загрижената крадла

2023.03.01 | 15:54

1
А бъдещето на ЕС???На бунището,ама комисионните от ваксините в джобчето,нали смръдло???

Добави коментар

Водещи новини