Растежът на инфлацията в Словения се е забавил

  • 01 март 2023 09:11

  • 311
  • 0
Растежът на инфлацията в Словения се е забавил
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Темпото на растеж на годишната инфлация в Словения се е забавило до 9,3 процента през февруари спрямо 10 на сто предходния месец, съобщи сайтът „Словения таймс“.

Това е най-ниският растеж на инфлацията от четири месеца на фона на продължаващото поскъпване на храните с бързи темпове и лекото поевтиняване на енергията.

Храните и безалкохолните напитки са поскъпнали с 18,3 процента спрямо предходната година, като допринасят 2,8 процентни пункта за общия растеж на инфлацията.

Цените в групата, включваща разходите за енергия, са се повишили със 7,9 процента спрямо над 12 процента през предходния месец. Твърдите горива са поскъпнали със 72 на сто, но цената на електроенергията е спаднала с 9 процента.

Португалия отчита стабилен растеж и забавяне на инфлацията през февруари

Цените на мебелите, новите коли и развлекателните услуги също са допринесли значително за растежа на инфлацията, показват последните данни на словенската статистическата служба.

На месечна база цените са се повишили с 0,7 процента, двойно спрямо предходния месец, на фона на по-скъпите ваканционни пакети, храна и бензин.

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който служи като основа за сравнение с другите европейски страни, е бил 9,4 процента на годишна база, което е с половин процентен пункт по-малко спрямо януари.

Последвайте канала на

Калина Христова
311 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини