Столтенберг: В дългосрочен план Украйна ще стане член на НАТО

  • 28 февруари 2023 14:36

  • 1088
  • 29
Столтенберг: В дългосрочен план Украйна ще стане член на НАТО
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Украйна ще стане член на НАТО, но "в дългосрочна перспектива", каза днес генералният секретар на Северноатлантическия пакт, към който тази воюваща с Русия страна иска да се присъедини, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13629

"Страните от НАТО са съгласни, че Украйна трябва да стане член на алианса, но в същото време това е дългосрочна перспектива", заяви Йенс Столтенберг по време на посещение във Финландия, като призова да се изгради "рамка", която да предотврати Украйна да бъде атакувана отново в бъдеще.

Влизането на Украйна в НАТО е абсолютна червена линия за Москва, която привежда като аргумент рисковете, свързани с такава интеграция, за да оправдае своята инвазия.

"Въпросът сега е да гарантираме, че Украйна ще остане независима и суверенна държава и за това трябва да подкрепим Украйна", каза на пресконференция Столтенберг.

"Войната на президента Путин в Украйна продължава и няма признаци, че той променя плановете си. Той иска да контролира Украйна и не се готви за мир, а за продължаване на войната", посочи генералният секретар на пакта.

"Също така трябва да изработим рамки, които да гарантират, че президентът Путин и Русия няма отново да нахлуят в Украйна", каза той на съвместна пресконференция с финландската премиерка Сана Марин.

По думите на генералния секретар на НАТО освен това е "дошло времето" Анкара и Будапеща да ратифицират присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

Унгария още мисли за членството на Швеция и Финландия в НАТО

Турция и Унгария са единствените от 30-те членки на НАТО, които не са ратифицирали протоколите за присъединяване на тези две северноевропейски страни, които искат заради руската инвазия в Украйна да сложат край на десетилетното си на необвързване с военни съюзи.

"Както Финландия, така и Швеция изпълниха това, което обещаха в тристранното си споразумение с Турция миналия юни в Мадрид", отбеляза Столтенберг.

Анкара блокира преди всичко присъединяването на Швеция и планира да ратифицира само протокола за присъединяване на Финландия.

За Унгария, която трябва да ратифицира протоколите през март, Столтенберг каза, че се надява "скоро" на зелена светлина от нейна страна.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1088 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар

2023.03.01 | 11:41

29
Слава на велика и непобедима Русия!
Не на еврото!

2023.02.28 | 23:11

28
Важно! Разпространи! ЦИК излезе с официално становище, че на предстоящите през април избори ще може да се гласува и по въпроса за еврото. От финансови съображения отделни бюлетини няма да има. Желаещите да заявят своята позиция относно еврото могат да го направят с надпис "Не на еврото" със син цвят в горния десен ъгъл на бюлетината. Внимание - ако инструкцията не е изпълнена точно, т.е. ако мастилото е друг цвят или надписа е на друго място, бюлетината ще се счита за невалидна! Споделяйте информацията и спазвайте точно инструкцията на ЦИК! Да защитим българския лев!

2023.02.28 | 23:10

27
РуZия е икономическо джудже, политически лилипут, военен пигмей, а след неизбежния ѝ разгром ще се превърне и в географски гном. РуZия на колене пред НАТО и ЕС! Ние налагаме санкциите, ние определяме правилата, ние сме силните на деня! И северноазиатската бедна кочина не може да направи друго, освен да се подчинява! Спуска се нова Желязна завеса и бедняшка РуZия отново ще гледа Запада през ключалката. С разширението на ЕС, НАТО и Шенген понятията Изток-Запад в Европа приемат нови измерения. Вече сме от Западната страна на Желязната завеса. България реално е част от Запада. Да живее европейска и натовска България!

2023.02.28 | 23:10

26
Помощта, предоставена досега от САЩ е 3,5% от бюджета им за отбрана. За САЩ това са джобни пари, а "свръхдържавата" РуZия е разгромена, направена за смях и навряна в кучи гъз.

2023.02.28 | 23:09

25
Леопарди вече работят около Бахмут. Ватниците обилно пълнят гащите си с кафява субстанция, която им тежи, процежда се и капе по бойното поле, смесена с черва и вътрешности.

2023.02.28 | 23:09

24
Един изстрел с Джавелин и на рашисткото тенеке му хвръква купола в орбита, а вътре всичко става на кайма. Един изстрел с РПГ по Леопард и стрелящия с РПГ-то става на кайма, а Леопарда се оглежда за следващия малоумен ватник.

2023.02.28 | 23:09

23
Леопарда е създаден да противодейства на Т-80. Тъпите ватници вече останаха без такива танкове и разчитат на Т-62, чийто шанс за оцеляване срещу Леопард е равен на нула.

2023.02.28 | 23:08

22
Неумолимото превъзходство на западната военна техника поставя бедняшка РуZия на колене.
русия е кенеф

2023.02.28 | 17:12

7
рузките свине могат да лапат диктаторски чурки. Бррррт арееее у кочината рашисти миризливи!

2023.02.28 | 23:08

21
РуZия е клоаката на света, пълна с дрогери, спинозни и пияндета, въргалящи се в мизерия и смрад.
СЛАВА НА УКРАЙНА!

2023.02.28 | 18:50

12
СМЪРТ ЗА ПУТЛЕРОФАШИСТИТЕ!

2023.02.28 | 23:07

20
Цяла РуZия трябва да бъде пречистена с огън от путинската проказа!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини