Великобритания и ЕС постигнаха ново споразумение за Брекзит и Северна Ирландия

  • 27 февруари 2023 20:27

  • 1907
  • 1
Великобритания и ЕС постигнаха ново споразумение за Брекзит и Северна Ирландия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Великобритания и ЕС договориха ново споразумение по въпроса за промяната на така наречения Северноирландски протокол, съобщава БТА.

По-рано днес в Лондон пристигна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която се срещна с британския премиер Риши Сунак. След това Фон дер Лайен ще бъде приета и от крал Чарлз Трети. В 18:30 ч. (20:30 ч. българско време) британският премиер ще направи обръщение към Камарата на общините, която трябва да дебатира и да се произнесе по споразумението.

Споразумението стана възможно след четиримесечни преговори между ЕС и правителството на Сунак, който зае по-малко конфронтационна позиция към Брюксел в сравнение с предшествениците си Лиз Тръс и Борис Джонсън. Основният въпрос за решаване при разговорите беше този за митническите проверки в Северна Ирландия, които доведоха до покачване на напрежението в този британски регион.

Лидерите на ЕС и Великобритания обсъждат утре нова търговска сделка за Брекзит

Според първоначалния вид на търговското споразумение, сключено през декември 2020 г. между ЕС и Великобритания, Северна Ирландия, която напусна Евросъюза като част от Обединено кралство, остана член на европейския митнически съюз. Този двойствен статут позволи да се избегне появата на граница между британската провинция и Република Ирландия в името на запазването на Споразумението от Разпети петък, сложило край на въоръженото противопоставяне между протестантите юнионисти и католиците националисти; но то предвиждаше и да се въведат контролни процедури в северноирландските пристанища за превоза на стоки от другите части на Великобритания.

Възникналите в резултат на това бюрократични спънки затрудниха съществено вноса на много видове стоки в Северна Ирландия, което породи недоволството на местното население и направи невъзможно съставянето на ново правителство след миналогодишните избори в британската област заради острите протести от страна на Демократическата юнионистка партия (ДЮП). От условията на споразумението между Лондон и Брюксел ще зависи дали ще бъде уредена или ще се задълбочи поредната политическа криза в Северна Ирландия, отбелязват агенциите. Според британски медии новата версия на споразумението ще позволи почти да не се правят проверки на стоките, внасяни в Северна Ирландия, но британската провинция ще остане и занапред под юрисдикцията на Европейския съд и ще бъде принуден да продължи да спазва повечето правила на ЕС. Именно с това е свързано недоволството на ДЮП и евроскептиците в лагера на британските тори начело с Борис Джонсън.

Това ново споразумение крие значителни политически рискове за Сунак, защото може да го вкара в сблъсък с най-ревностните привърженици на Брекзит от евроскептичното крило на неговата Консервативната партия и то едва четири месеца след като встъпи в длъжност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1907 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.27 | 23:31

1
След загубата на Украйна, Индия и Австралия, тия губят и Ирландия. Чакаме и Скотландия да им тегли една кралица майна.

Добави коментар

Водещи новини